Radna posjeta ministra saobraćaja i pomorstva Ivana Brajovića opštini Tivat

19 aug 2015

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović, u sklopu radne posjete, obišao je danas Aerodrom Tivat, i tom prilikom je sa predstavnicima menadžmenta Aerodroma Crne Gore AD razgovarao o ostvarenim rezultatima kada je u pitanju obim saobraćaja u tekućoj godini, kao i o infrastrukturnim razvojnim projektima koje ovu vazdušnu luku očekuju u narednom periodu.
Sagovornici su informisali Ministra da se po osnovu dosadašnjih rezultata može očekivati da se prestigne brojka od 910 hiljada opsluženih putnika, sto je proslogodisnji rekord za tivatski aerodrom. Trendovi za pocetak avgusta, kao i najave letova vazdušnih prevoznika za kraj avgusta, septembar i oktobar ukazuju na činjenici da će prošlogodišnji rezultat u broju putnika biti premašen.


Ovaj podatak govori da je Aerodrom Tivat i dalje jedan od najznačajnijih saobraćajnih subjekata kada je u pitanju razvoj privrede u Crnoj Gori, u prvom redu turističke.
U cilju proširenja kapaciteta na tivatskom aerodromu, u toku su pregovori sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i isti su ušli u završnu fazu po pitanju zaključenja kreditnog aranžmana za projekat izgradnje nove terminalne zgrade sa pratećom infrastrukturom, kao i rekonstrukciju i proširenje manevarskih površina. Vrijednost ovih projekata je cca 32 miliona eura, a njihovom realizacijom steći će se uslovi za opsluživanje 3 miliona putnika na godišnjem nivou.
Zbog konstantnog rasta saobraćaja na ovom aerodromu, Ministar je insistirao, a i sagovornici su mu potvrdili, da će se planirana investicija i izgradnja nove terinalne zgrade završiti u najkraćem mogucem roku. Time će biti ostvarene pretpostavke da ljudi koji posjećuju Crnu Goru uživaju u potpunom komforu koji jedan objekat ove prirode treba da pruži.
Pored navedenih, u toku je i projekat rekonstrukcija kontrolnog tornja na Aerodromu Tivat, čija je vrijednost cca 4 miliona eura. Bitno je istaći da će novi kontrolni toranj sadržati radio-navigacionu opremu najsavremenije generacije. Rok za završetak ovog projekta je maj naredne godine.
Dakle, evidentno je da Aerodrom Tivat, kao i crnogorsko aerodromsko preduzeće u cjelini, u skladu sa potrebama koje nameće vazduhoplovno tržište, prati savremene trendove i nastavlja svoj razvoj..
Ministar Brajović sastao se i sa Predsjednikom opštine Tivat Ivanom Novoselom i njegovim saradnicima. Ministar je istakao zadovoljstvo razvojem Tivta ističući ga kao jednu od najuspješnijih lokalnih samouprava u Crnoj Gori i komunalno najsređeniji grad. Predsjednik Novosel je upoznao Ministra sa aktuelnim dešavanjima u opštini Tivat, a tokom razgovora diskutovano je i o aktuelnim i budućim projektima u ovoj opštini, počev od bulevara kroz Tivat, projekta zaobilaznice i puta za Lušticu. Ocjenjeno je da je Tivat ostvario značajne pomake, ali da postoji značajan prostor za dalji razvoj u čemu će resorno Ministarstvo dati svoju punu podršku. Sastanku je prisustvovao i direktor preduzeća “Aerodromi Crne Gore” Milovan Đuričović sa svojim saradnicima .
Ministar Brajović je takođe posjetio Pomorski inspektorat Uprave pomorske sugurnosti Crne Gore i ispostavu Lučke kapetanije Kotor u Tivtu.

 

post slika