Regionalna konferencija o „Zelenoj kulturi“

16 maj 2014

Predstavnici Opštine Tivat, Petar Vujović i Zvonimir Dubravčić prisustvovali su juče prvoj regionalnoj konferenciji o „Zelenoj kulturi“ koja je održana u upravnoj zgradi Adriatik Marinas-a. Organizator događaja je NVO Krug iz Londona u saradnji sa Britanskim savjetom.  Konferencija je otvorena projekcijom kratkog dokumentarnog filma o Vasovim vodama i deponiji u Beranselu. Habib Lešević iz londonske „Kas Biznis“ škole govorio je o preduzetništvu, održivosti i sistemskim teorijama. Prisutnima su se obratili Daglas Džons, zamjenik ambasadora SAD i Lindon Radnidž, zamjenik šefa misije birtanske ambasade u Podgorici govoreći o zelenim tehnologijama, održivom razvoju i problemu zagađenja u svijetu. Glavno izlaganje na temu „Revitalizacija hortikulture u Crnoj Gori kao važan korak za put ka ekološkoj državi“, imao je princ Nikola Petrović.

„Ovaj forum je dobra prilika da se naši građani i naše institucije ubijede da ne treba da propuste susret sa istorijom. Da okrenu disk neobuzdane urbanizacije koja se dešava poslednjih godina i stvore novu Crnu Goru na temelju održivog razvoja. Fondacija „Petrović Njegoš“ sa svoje strane želi da doprinese podizanju svijesti javnog mnjenja i da podrži akcije i ljude koji žele da unaprijede ekonomiju i solidarnost. Posebno prema razvoju projekta hortikulture i uzgoja porodičnih bašti“, istakao je princ Nikola Petrović .
Vesna Sokolovska Jovićević, u ime organizatora konferencije pozvala je prisutne da prisustvuju regionalnoj konferenciji o „Zelenoj kulturi“ koja će se održati u periodu od 16.- 17. maja u marini Porto Montenengro i hotelu Palma u Tivtu.  Predavači na konferenciji su eksperti i inovatori koji dolaze sa prestižnih britanskih institucija kao što su Imperial College, Royal College of Art, Royal Central School for Speech and Drama, Cass Business School, Institute for Fundraising i Julie's Bicycle, kao i lokalnih i regionalnih institucija i organizacija uključujući Ministartstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore, Ministarstvo kulture Republike Srbije, NVO Expeditio i druge organizacije i eksperti koji se bave pitanjima održivog razvoja.

 

post slika