Sa održanog okruglog stola o zaštiti i unapređenju Tivatskih solila

03 feb 2017

U četvrtak 02. februara 2017. godine, povodom obilježavanja Međunarodnog dana vlažnih staništa, u Multimedijalnoj sali Opštine Tivat održan je Okrugli sto o zaštiti i unapređenju specijalnog rezervata prirode „Tivatska solila“, koji je bio otvoren za javnost. Okrugli sto je organizovan od strane Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Opštine Tivat, sa ciljem prezentovanja aktivnosti na zaštiti i unapređenju stanja Tivatskih solila, koje se odnose na istraživanja vezana za regulaciju vodotokova i kanala, kulturnih vrijednosti područja, kao i ornitološka i faunistička istraživanja, i sa tim u vezi očuvanja biodiverziteta i predionih karakteristika.
Okrugli sto, koji je okupio veliki broj predstavnika različitih institucija, organizacija i građana, otvorila je ispred Opštine Tivat Tatjana Jelić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost. Ona je izrazila zadovoljstvo velikim odzivom i pozvala prisutne na interakciju kako bi se prikupilo što više podataka i sugestija koje bi bile dragocjene za izradu studija i dalje upravljanje područjem rezervata. Ispred Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore prisutnima se obratila Aleksandra Ivanović, koja je ukazala na unapređenje i zaštitu rezervata kao zajednički cilj, nakon čega su uslijedile prezentacije dosadašnjih istraživanja.
solila2Prezentacije su održali Darko Saveljić, ornitolog koji se bavi praćenjem stanja ornitofaune na Tivatskim solilima; Vuk Iković, iz Crnogorskog ekološkog društva, koji prati stanje herpetofaune na Tivatskim solilima; Olivera Marković, iz Instituta za biologiju mora, rukovodilac tima za monitoring riba, rakova, kvaliteta vode i zemljišta tokom 2016. godine na području rezervata; Aleksandra Kapetanović, stručnjak za izradu Studije zaštite kulturne baštine Solila iz „EXPEDITIO – Centar za održivi prostorni razvoj“ Kotor; i Andrej Sovinc, stručnjak za izradu Studije regulacije vodotokova i kanala na području Tivatskih Solila iz „IS Projekt, projektiranje in urejanje voda“ Ljubljana. Nakon kratke pauze uslijedila je diskusija na kojoj su predstavnici organizacija i građana iznijeli svoja mišljenja, sugestije i vizije upravljanja područjem rezervata.

Posjeta Tivatskim solilima za učenike VIII razreda OŠ “Drago Milović” iz Tivta, koja je bila predviđena za petak 3. februara, odložena je usljed loših vremenskih prilika. Termin posjete će biti naknadno objavljen.
Takođe, čas joge koji je u subotu 4. februara trebalo da bude održan na ornitološkoj stazi u Solilima, odložen je usljed loših vremenskih prilika, a novi termin će biti naknadno objavljen.

post slika