Saopštenje

27 apr 2016

Povodom teksta „ Mala slova za manje glasova“ koji je objavljen u Dnevnom listu „Dan“ od  27.04.2016. godine zarad objektivnog informisanja javnosti Predsjednica Opštinske izborne komisije Jovanka Laličić daje slijedeće:

U tekstu koji je objavljen pod nazivom „Mala slova za manje glasova“ od strane Predsjednika Opštinskog odbora DSS Dejana Risančića iznesene su neistinite konstatcije i optužbe na račun Opštinske izborne komisije Tivat, koje sa indignacijom odbacujem. 
U tekstu se navodi da je DPS naredila Opštinskoj izbornoj komisiji da „na glasačkim listićima nazivi svih izbornih lista ne budu ispisani istim fontom . I gle čuda, po izjavama opozicionih gubitnika , svi članovi Opštinske izborne komisije u kojoj sjede pored predsjednice i jednog člana iz DPS , predstavnici SDP i opozicije - SNP , HGI poslušaše naredbu DPS. 
Podsjećamo da su se Predsjednik i članovi Opštinske izborne komisije u ovom izbornom procesu, kao i u nizu ranijih ,ponašali prije svega kao profesionalci bez obzira kojoj partiji pripadaju, da su svoje obaveze utvrđene Zakonom o izboru odbornika i poslanika i Pravilima Državne izborne komisije izvršavali u skladu sa istim,krajnje korektno i sa posebnom pažnjom, vodeći računa i o svakom najmanjem detalju kako ne bi ničim doveli u u sumnju regularnost cijelog procesa. Odgovoran i profesionalan odnos sa svim političkim subjektima i ovog puta je pokazan što je svjestan i sam gospodin Risančić. Kreatori optužbi zaboravljaju da su oni dostavili izbornu prijavu, na kojoj su sami ispisivali naziv izborne liste što potvrđuju njihove skenirane prijave i obrasci kao i obrasci nekih pomenutih političkih subjekata. Uostalom, DSS je u u zakonom predviđenom roku od strane OIK-a dobila Rješenje o utvrđivanju i proglašenju izborne liste u kojem je upravo takvim slovima bio ispisan naziv izborne liste. Na svako rješenje odnosno akt OIK –a ima se pravo podnijeti pravni lijek .
Zbog čega gospodin Risančić nije tada reagovao Podsjećam gospodina Risančića da Opštinska izborna komisija nema ovlašćenja da izbornu prijavu prepravlja i mijenja . Kakvo neznanje ili namjerno zamagljivanje istine. Umjesto neosnovanih optužbi bilo bi korisnije da politički subjekti za naredne izbore dobro isčitaju Zakon o izboru odbornika i poslanika i sva donešena pravila, pa da znaju da i sami snose dio odgovornosti u izbornom procesu.

Skenirana lista i rješenje - dalje