Sastanak makedonskog ambasadora i predstavnika Tivta

02 jul 2008
Ambasador Makedonije u Crnoj Gori Stefan Nikolovski boravio je u radnoj posjeti Tivtu gdje je razgovarao sa gradonačelnikom Draganom Kankarašem, predstavnicima lokalne uprave i tivatskim privrednicima.
Naše dvije ekonomije i dva prijateljska naroda se dobro poznaju, Makedonija i Crna Gora nemaju nikakvih međusobnih problema i otvorenih pitanja, dobri smo prijatelji i sada nam predstoji da poboljšamo i ekonomsku saradnju jer je ona trenutno na relativno skromnom nivou u odnosu na mogućnosti - kazao je Nikolovski obraćajući se predstavnicima tivatskih preduzeća na sastanku u hotelu ,,Palma”.
 
On je detaljno predstavio sve povoljnosti koje Makedonija nudi stranim ulagačima, posebno istakavši činjenicu da stranci u toj državi mogu da kupuju zemljište. Ukazaoje i na stimulativan poreski i efikasan administrativni sistem, koji po principu ,,jedan šalter”, u samo tri dana završava sve poslove u vezi sa registracijom novih firmi u Makedoniji.
Nikolovski je naglasio da je osnovni prioritet makedonskih diplomatskih predstavništava u svijetu da jačaju ekonomske veze privrede te zemlje sa privrednicima država-domaćina, to je već rezultiralo i dolaskom brojnih velikih stranih firmi i ulagača na makedonsko tržište u posljednjih godinu i po. Kako se čulo na sastanku, Makedonija u Crnu Goru najviše izvozi poljoprivredne proizvode, a ovdje je angažovano i oko tri do četiri hiljade građevinskih radnika i stručnjaka, kao i nekoliko velikih makedonskih građevinskih preduzeća. Naglašena je potreba otvaranja avio-linije između Crne Gore i Skoplja, pri čemu je direktor aerodroma Tivat mr Ranko Boković naglasio da JP ,,Aerodromi Crne Gore” već ima kontakt sa makedonskim kolegama, kao i da je spremno da avio-prevoznicima u periodu razrade novih linija između Skoplja i Tivta ili Podgorice, omogući i određene popuste na svoje usluge. Ključni problem je međutim, da se nađe avio-kompanija zainteresovana za održavanje tih linija jer bi optimalan kapacitet aviona, koji bi na tim linijama letjeli, trebalo da bude oko 50 sjedišta. Avioni ,,Montenegroerlajnza” su mnogo veći, pa ta kompanija do sada nije našla ekonomsku računicu da leti u Makedoniju. Tivatski privrednici posebno su se zanimali za otvaranje distributivnih centara u Makedoniji, za pospješivanje međusobne robne razmjene i tranzit robe preko Kosova i Albanije.