SEKRETARKA JELIĆ UČESTVOVALA NA „EM BUILD“ KONFERENCIJI U BEOGRADU

08 jun 2018

U Beogradu je juče (7. juna 2018. godine) održana završna „Em Build“ konferencija o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu na temu „Širi benefiti sprovođenja mjera energetske efikasnosti“, na kojoj je učestvovala sekretarka Seketarijata za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Tatjana Jelić.

Projekat ima za cilj da se unaprijede kapaciteti, prije svega na lokalnom nivou, koji će biti nosioci implementacije planova energetske efikasnosti. Nacionalne energetske strategije su svakako korisne i značajne, ali uspješnost njihove implementacije umnogome zavisi od spremnosti lokalnih uprava da takve mjere i sprovode.

Konferencija je održana pod motom „Planiraj. Investiraj. Renoviraj“. Stambeni poslovni i indrustrijski objekti su svi zajedno najveći potrošači energije i u cilju neophodnih smanjenja efekata staklene bašte, potreban je holistički pristup ovoj oblasti kroz jasno isveobuhvatno planiranje i sprovođenje strategija energetske efikasnosti.

Konferencija je okupila eminentne stručanjake iz regiona i šire, koji su podijelili svoja iskustva u dijelu povezivanja legislativa Evropske unije, državnog i lokalnog nivoa, modelima investiranja u energetsku efikasnost, predstavljanju nacionalnih i lokalnih stretegija u predmetnoj oblasti sa uspiješnim primjerima iz prakse.

post slika