Strategija ruralnog razvoja OPŠTINE TIVAT

09 dec 2014

Radna grupa za izradu Nacrta strategije razvoja poljoprivrede i sela u opštini Tivat, do 2020.godine, završila gotovo 70% pripreme materijala.
Prof.dr.Momo Radulović, predsjednik, zatražio od članova da dostave dodatne informacije, prije konačnog uobličavanja dokumenta.

Prof.dr. Momo Radulović, predsjednik, dr.Mirko Knežević, član, dipl.ing. Mileva Marić, članica, dipl.ecc. Rajka Jovićević (sekretarka Sekretarijata za finansije O.Tivat), dipl.ing.Radmila Kilibarda (savjetnica za poljoprivredu), članica, Dubravka Nikčević (savjetnica za turizam), članica, Biljana Krivokapić (ekologija i zaštita životne sredine), članica i Vesna Đukić (MDBoka) utvrdili su dalje korake i termine za izradu Strategije razvoja poljoprivrede u opštini Tivat.
Podsjećamo da je O.Tivat, prva počela voditi Registar maslinara, prva i jedina donijela Program mjera podrške razvoju poljoprivrede koji se usvaja svake godine i da ima dosta razumijevanja za potrebe maslinara i ostalih poljoprivrednih proizvođača.
Iako relativno mali broj seoskog stanovništva koje se bavi pomenutim djelatnostima, planom se predviđaju podrške malim proizvođačima za jačanje proizvonih kapaciteta, povećanje proizvodnje i standardizaciju kvaliteta proizvoda, naročito u sprezi sa turizmom.
Takođe, kao prvi grad (opština) u Crnoj Gori, proglašen za Grad masline i osnivač Međunarodne mreže mediteranskih gradova maslinovog ulja, Tivat predstavlja Crnu Goru u ovoj organizaciji, čiji su osnivači moćne maslinarske zemlje Italija, Španija, Grčka, Portugal, Francuska...
Svake godine, pomenute Mjera podrške razvoju poljoprivrede sprovodi Sekretarijat za finansije O.Tivat u saradnji sa MDBoka, čiji je zadatak da omogući maslinarima lakši i brži pristup ovim sredstvima podrške.
Napomena: iako je u novom Zakonom o maslinarstvu, uloga lokalne samouprave potpuno eliminisana (u prethodnom je Opština imala određene obaveze u procesu razvoja maslinarstva i prema samim maslinarima) Opština Tivat svake godine povećava sredstva podrške i nastoji ih raspodjeliti što većem broju korisnika.
Sve veći broj upisanih proizvođača maslinovog ulja i stone masline (upis u Registar maslinara je dobrovoljan), govori o opravdanosti ulaganja Opštine u razvoj poljoprivredne proizvodnje na svojoj teritoriji.
Prepoznavši maslinarstvo kao mogućnost ne samo za proizvodnju maslinovog ulja već i za razvoj sela i obogaćivanje turističkre ponude Tivta, sredstva će se usmjeravati i u tom pravcu.
Potrebno je samo da i seosko stanovništvo prepozna proizvodnju zdrave hrane i promovisanje mediteranskog načina života kao mogućnost za otpočinjanje porodičnog biznisa i obezbijeđenu sigurnu egzistenciju, što je dobar put za smanjenje nezaposlenosti.
I nakraju, Tivat će biti prepoznat kao oleoturistička destinacija, što će dovesti veći broj poklonika prirode i aktivnog turizma.

Pripremila članica radne grupe
Vesna Đukić (MDBoka)