Studijsko putovanje u Istri

13 okt 2014

U okviru projekta Održivi razvoj turizma posebnih interesa SUD SIT, koji kroz IPA program prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske finansira EU, predstavnici partnera i saradnika iz Konavala i Tivta i okruženja protekle sedmice su boravili na studijskom putovanju u Istri. Istra je odabrana kao najbliža destinacija sa veoma dobro razvijenom turističkom infrastrukturom i proizvodima za različite vidove turizma- biciklizam, gastronomiju, maslinarstvo, kulturni turizam..
U Istri je boravilo 44 učesnika od kojih je 15 iz Hrvatske a 29 iz Crne Gore. Studijsku grupu su činili predstavnici turističkih agencija, lokalni zaposlenici u turističkoj privredi i predstavnici partnerskih organizacija projekta. Cilj putovanja je da se učesnici upoznaju sa ponudom Istre, kao dobrim primjerom kada je u pitanju razvoj turizma posebnih interesa, ali i da ostvare neposredne kontakte i mogućnosti za unapređenje svog poslovanja.
Učesnici putovanja su prvog dana boravili u Grožnjanu u neposrednoj blizini Poreča, odakle je nastavljen put biciklima po Parenzani. Parenzana je bila uskotračna pruga koja je povezivala Trst s Porečom, saobraćala je od 1902. do 1935., a ukinuta je zbog nerentabilnosti i zbog bržih i jeftinijih cestovnih oblika prevoza a danas je preuređena u biciklističku stazu u svrhu turizma. Po povratku u Poreč posjećeni su lokalni privrednici koji se bave pčelarstvom. Narednog dana učesnici putovanja boravili su na porodičnom imanju Cetina i u posjetili uljaru „Stancija Negrin", zatim obilazak vinarija uz degustaciju vina. U četvrtak učesnici putovanja su bili u prilici da vide na koji je način je malo porodično preduzeće za proizvodnju domaće istarske pašte- "Klara M" pretvoreno u turistički proizvod.
Cilj projekta je „SUD SIT" je poboljšanje kvaliteta života kroz jačanje društveno ekonomskog razvoja u oblasti turizma i zaštite životne sredine u pograničnom području Dubrovačko-neretvanske županije i Boke Kotorske, kroz unaprijeđenje turističke ponude, posebno u predsezoni i postsezoni, te osmišljavanjem novih paket aranžmana prilagođenih potrebama najvećih evropskih tržišta na polju gastronomije, aktivnosti u prirodi, aktivnog odmora, planinarenja.
Vodeći partner projekta SUD SIT je Opština Tivat a implementira ga u saradnji sa Udrugom hrvatskih putničkih agencija, Turističkom organizacijom Tivat, JP Komunalno Tivat, udrugom Agroturizam Konavle i Regionalnom razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije.
Služba predsjednika

post slika