SVEČANA CEREMONIJA POVODOM ZAVRŠETKA RADOVA NA IZGRADNJI POSTROJENJA ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA ZA TIVAT I KOTOR

08 jul 2016

Svečana ceremonija povodom završetka radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Tivat i Kotor, održana je danas (četvrtak 07. jul, 2016) na lokalitetu Klačina, Obala Đuraševića, u Tivtu. Ovim povodom, prigodne govore uz presijecanje crvene vrpce održali su ministar održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore, Branimir Gvozdenović, član upravnog odbora KfW banke Roland Siler, predsjednica opštine Tivat Snežana Matijević, predsjednik opštine Kotor Aleksandar Stjepčević i izvršni direktor kompanije WTE Franc Mitermajer. Projekat izgradnje postrojenja vrijedan preko 10 miliona eura završen je u roku, za samo 16 mjeseci.

Naglašavajući višestruki značaj puštanja u rad ovakvog postrojenja, ministar Gvozdenović osvrnuo se na velike investicije predviđene Master planom odvođenja otpadnih voda Crnogorskog primorja i prijestonice Cetinje (usvojenim od strane Vlade Crne Gore 2005. godine): “Iznos sredstava neophodan za ulaganje procijenjen je na 280 miliona €. Do sada je iz kreditne linije KfW banke obezbjeđeno oko 127,8 miliona € i preko 17 miliona € bespovratnih sredstava, ne računajući kredit u iznosu od 31,5 miliona €, koji je izvjestan za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda u Podgorici. Iz ovih sredstava obezbijeđena je izgradnja skoro 170 km kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu. Zahvaljujući navedenim aktivnostima već ove godine još 3 opštine u primorskom regionu (Herceg Novi, Kotor i Tivat) imaće u funkciji najsavremenija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda”.
U svom obraćanju član upravnog odbora KfW banke Roland Siler istakao je podršku Njemačke vlade koje je preko KwF banke od 2001. godine izdvojila 220 miliona eura za razvoj vodovodnog i kanalizacionog sistema na crnogorskom primorju. On je ocijenio da je postrojenje veliki iskorak u smislu očuvanja životne sredine, te da je ovo nešto što će biti ostavljeno u nasljeđe budućim naraštajima.
“Opština Tivat ovim je projektom krunisala višegodišnje zalaganje da cjelokupni sistem vodovoda i kanalizacije stavi u službu građana i prilagodi ga trenutku u kojem živimo. U proteklih desetak godinaOpština Tivat uložila je 30 miliona € u sistem vodovoda i kanalizacije. Ova brojka jasno govori o našim prioritetima, o značaju koji pridajemo zaštiti šivotne sredine, imajući u vidu sve posljedice eventualnog nemara. Ovim projektom zaokružujemo jedan veliki investiciomi ciklus u vodovodnu mrežu i odvođenje otpadnih voda”, naglasila je predsjednica opštine Tivat Snežana Matijević.
Značaj projekta prepoznat je i od strane opštine Kotor, partnera u ovom projektu. “Ne smijemo zanemariti ovakve projekte koji na konkretan način pospješuju kvalitet života na teritorijama opština Kotor i Tivat. Ovi projekti predstavljaju jezgro očuvanja ekološke države i predstavljaju slike ekološke osvijećenosti naše države i njenih stanovnika te u tom smislu brendiraju Crnu Goru na dobar način”, rekao je predsjednik opštine Kotor, Aleksandar Stjepčević, dodajući da će ovaj projekat doprinjeti razvoju turizma u primorskoj regiji”.
Izvršni direktor kompanije WTE, Franc Mitermajer zahvalio je svim učesnicima u projektu, kao i svima koji imaju razumijevanje za značaj ovakvog postrojenja po očuvanje životne sredine.Uslijedio je obilazak postrojenja i koktel za sve prisutne.

600 3260  700 5109

post slika