Svjetski dan energetske efikasnosti – 5. Mart

03 mar 2020

U čast prvog sastanka svjetskih eksperata za energetiku koji je održan 5. marta 1998. godine u Austriji, na kome se razgovaralo o energetskoj krizi u svijetu i njenim mogućim rješenjima, obilježava se Svjetski dan energetske efikasnosti.

I ove godine, već tradicionalno, Opština Tivat će obilježiti Svjetski dan energetske efikasnosti, tako što će u četvrtak 5. marta, od 10h-12h, ispred zgrade Opštine, građanima i prolaznicima dijeliti energetski efikasne LED sijalice za domaćinstva i pružati korisne savjete kada je u pitanju ušteda energije u svakodnevnom životu. Tom prilikom biće podjeljeno 700 sijalica sa LED izvorom svjetlosti čija je potrošnja višestruko manja od sijalica iste svjetlosne moći izrađenih tradicionalnom tehnologijom. Već devet godina za redom, Opština Tivat sprovodi akciju dijeljenja  energetski efikasnih sijalica svojim gradjanima.

Energetska efikasnost u najširem smislu riječi podrazumijeva smanjenje gubitaka energije i njeno efikasno korišćenje u svim oblastima rada, života i praktičnog djelovanja,odnosno smanjenje potrošnje energije bez narušavanja komfora i standarda života.

Svako od nas potrošnju energije može smanjiti, ne remeteći svoj komfor, i pri tome pored globalnog doprinosa doprinijeće i uštedi vlastitog novca.

Energetska efikasnost je u direktnoj vezi sa zaštitom životne sredine, s obzirom da promoviše korišćenje obnovljivih izvora energije (Sunca, vjetra, rječnih tokova…), a odnos prema životnoj sredini treba da bude odgovorniji i u tom smislu Opština Tivat sprovodi aktivnosti i projekte upravo u cilju povećanja energetske efikasnosti i odgovornijeg odnosa prema životnoj sredini.

Cilj Opštine Tivat je dalji razvoj opštine kao grada u kome su prioriteti uravnotežen ekonomski razvoj, uređenje prostora i zaštita životne sredine. Jako bitan faktor jeste osvješćenost društvene zajednice kada je u pitanju životne sredina i energetska efikasnost.

Posjetimo, država Crna Gora je, prateći evropske trendove u oblasti energetske efikasnosti, donijela Pravilnik kojim je postepeno od 2018. godine, zabranila stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa užarenom niti.

  post slika