Svjetski dan šuma i Svjetski dan voda

22 mar 2021

Svjetski dan šuma obilježava se svake godine na prvi dan proljeća, 21. marta, a samo dan kasnije 22. marta obilježava se i Svjetski dan voda.

Ideja obilježavanja Svjetskog dana šuma potekla je sa 23. sjednice Generalne skupštine Evropske poljoprivredne konfederacije održane 1971. godine. Za Svjetski dan šuma izabran je dan jesenje ravnodnevnice na južnoj, odnosno proljećne na sjevernoj hemisferi. Na ovaj datum obilježavaju se tri ključna aspekta šumarstva: zaštita, proizvodnja i rekreacija. Cilj je podsjećanje na značaj šuma i korist koju imaju na planeti Zemlji. Šume pokrivaju 30% kopna, dom su za 80 % svih kopnenih vrsta, a godišnje apsorbuju oko dvije milijarde tona CO2.

Skupština Ujedinjenih nacija je rezolucijom od 22. marta 1993. godine odlučila da se taj datum svake godine obilježava kao Svjetski dan voda i da se širom svijeta skrene pažnja na probleme vezane za vodu i vodne resurse. Obuhvatajući 2/3 Zemljine površine, voda predstavlja najrasprostranjeniju životnu sredinu. Voda je osnovni preduslov života na Zemlji.

Aktuelna epidemiološka situacija odložila je aktivnosti Opštine Tivat, u povodu obilježavanja ova dva važna ekološka datuma.  Iz opštinskog Sekretarijata za uređenje prostora se nadaju, kako će u budućnosti biti moguća organizacija niza zanimljivih, a edukativnih akcija koje bi pozivale na djelovanje i očuvanje životne sredine.

post slika