TIVĆANI PRVI PUT PREDVODILI ŠETNJU SOLIDARNOSTI “ZA NJU”

06 okt 2014

Tradicionalna centralna šetnja solidarnosti pod sloganom 'Za nju,' u povodu obilježavanja Međunarodnog mjeseca prevencije karcinoma dojke, održana je u subotu u Podgorici. Više desetina građanki i građana se nakon šetnje okupilo na Trgu Repulike kako bi uputili apel o važnosti prevencije, sa ciljem smanjenja broja oboljelih u Crnoj Gori, gdje godišnje 80 žena izgubi život od ove opake bolesti.


Pored uobičajene registracije učesnica šetnje, sa ciljem daljeg informisanja o aktivnostima vezanim za prevenciju, organizatori i realizatori ovogodišnje kampanje NVO MOMSIC (Crnogorski komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine), NVO Zdrava Dona Montenegrina i marketinška agencija PRAVA PRIČA prisutnima su podijelili informativni materijal, koji na detaljan način govori o važnosti redovnih kontrola, samopregleda i njegovog ispravnog obavljanja.
Ovogodišnjoj nacionalnoj kampanji za borbu protiv raka dojke pridružila se i Opština Tivat, kao prijatelj kampanje. Koordinatorka mr Darka Ognjanović predvodila je predstavnike Opštine Tivat, tivatske mažoretke iz kluba „Bellisima“, dobošare iz Muzičke škole Tivat, članice Omladinskog kluba i građanke Tivta tokom simbolične šetnje centrom glavnog crnogorskog grada.
Muzička ambasadorka ovogodišnje kampanje ‘Svi srcem u borbi protiv karcinoma dojke’, poznata crnogorska pjevačica Nina Žižić je prije nastupa i sama uputila poruku o neprocjenjivoj važnosti brige o zdravlju, radi preveniranja karcinoma dojke, ali i drugih bolesti, u cilju obezbjeđivanja dužeg i boljeg života za sve žene u Crnoj Gori.
Pored građana, šetnji se odazvao i značajan broj ljekara i studenata medicine, koji su i na ovaj način pružili podršku ukupnim naporima koji se ulažu ka osvješćivanju važnosti prevencije i redovnih kontrolnih pregleda u cilju smanjenja broja oboljelih u budućnosti, jer rano otkrivanje oboljenja smanjuje smrtnost za 90%.
Tokom mjeseca oktobra biće održane brojne aktivnosti koje će na edukativan i praktičan način tretirati metode i načine prevencije karcinoma dojke.

 

http://www.kolektiv.me/galerija/1834/51/SVIM-SRCEM-U-BORBI-PROTIV-RAKA-DOJKE-04102014

 

post slika