TIVAT I PIRAN POTPISALI POVELJU O PARTNERSTVU I SARADNJI

19 apr 2018

Predsjednica opštine Tivat Snežana Matijević i gradonačelnik Opštine Piran (Slovenija) Peter Bossman potpisali su danas Povelju o partnerstvu i saradnji, čime su ove dvije primorske opštine ozvaničile prijateljski i partnerski odnos koji će graditi u narednom periodu. Svečanom činu potpisivanja Povelje prisustvovao je Nj.E. Ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori Mitja Močnik.

 

Ambasada Republike Slovenije u Crnoj Gori posredovala je prilikom ostvarivanja ove saradnje. „Meni je drago što se proširuje i nastavlja saradnja između gradova Crne Gore i Slovenije. To je značajan vid saradnje koji u nekim momentima može biti značajniji nego klasični bilateralni odnosi. Crna Gora i Slovenija imaju jako dobre odnose“, kazao je ovom prilikom Ambasador Močnik i dodao: „Tivat i Piran imaju dosta sličnosti i puno zajedničkih interesa, a njihova će saradnja biti odlična dopuna saradnji naše dvije države.“

„Veliko mi je zadovoljstvo da smo sa Opštinom Piran i Slovenijom uspostavili prijateljske odnose. Tivat ima prijateljske i pobratimske odnose sa brojnim gradovima u bivšoj Jugoslaviji i tome pridružujemo Sloveniju, što mi je posebna čast. Radujem se budućoj saradnji u mnogim segmentima: turizmu, kulturi, obrazovanju, evrospskim projektima“, kazala je ovim povodom predsjednica Opštine Tivat Snežana Matijević.

Zadovoljan ostvarenom saradnjom gradonačelik Bosman je istakao: „Piran i Tivat su slične opštine, turistička mjesta. Na prethodno održanom sastanku razgovorali smo o mogućoj saradnji i međusobnoj razmjeni iskustava. Već se radujem našem prvom zajedničkom projektu.“

Izuzev predsjednice Matijević, činu potpisivanja Povelje ispred Opštine Tivat prisustvovali su: predsjednik Skupštine opštine Ivan Novosel, potpredsjednik opštine Dejan Maslovar, predsjednica skupštinskog Odbora za međuopštinsku i međunardonu saradnju Julija Samardžić, menadžer opštine Marko Petričević i sekretar Sekretarijata za ekonomski razvoj i preduzetništvo Petar Vujović. Delegaciju Pirana koju predvodi gradonačelnik Bossman čine Denis Goja, savjetnik gradonačelnika, Arijana Buzleta stručna saradnica i Sandi Prodan saradnik koordinator.

Činu potpisivanja Povelje prethodio je radni sastanak na kojem su definisana područja u kojima bi mogla biti ostvarena saradnja: kultura, turizam sa posebnim akcentom na razvoj ruralnih sredina, projekti ka evropskim fondovima i slično. Zaključeno je kako je obostrani cilj valorizovati prijateljske odnose na korist građana oba grada.

Zvanična delegacija opštine Piran boravi u trodnevnoj posjeti Opštini Tivat, a tokom posjete gosti iz Pirana imaće priliku da obiđu Tivat, prirodne ljepote, objekte istorijskog i kulturnog nasljeđa ali i značajne razvojne projekte koji se ralizuju u Opštini Tivat. Za goste je upriličen obilazak Boke Kotorske, Budve, Prijestonice Cetinja.

Potpisivanje povelje 2

Radni sastanak

 

post slika