TIVAT NASTAVLJA INTEGRACIJU RE POPULACIJE

27 mar 2019

„Opština Tivat nastavlja sa integracijom RE populacije u društvo. Pripadnici RE populacije su bili uključeni u rad radne grupe za izradu Lokalnog akcionog plana za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana 2017 – 2021. Ovaj plan je među prvima koji su usvojeni u Crnoj Gori. Opština je uručila ključeve za nove stanove za četiri porodice pripadnika RE populacije, a učešće opštine bilo je u obezbjeđivanju parcela za gradnju, oslobađanju plaćanja komunalija i obezbjeđenju tehničke dokumentacije u vrijednosti 65 hiljada eura”, saopštio je predsjednik Opštine Tivat dr Siniša Kusovac otvarajući okrugli sto na temu “Razmjena dobrih praksi u integraciji RE populacije u opštinama Crne Gore - ROMACTED” za predstavnike lokalnih samouprava koji je održan u multimedijalnoj sali opštine Tivat.

Predsjednik je naglasio da Opština, pored brojnih projekata koje je realizovala nastavlja sa uključivanjem RE populacije i u rad Skupštine opštine putem instituta slobodna stolica, posebno kada se raspravlja o pitanjima od značaja za ovu populacija.

Program ROMACTED je zajednički program Evropske Komisije i Savjeta Evrope. Sprovodi se u sedam zemalja i 60 opština, među kojima je i Tivat. Implementacija programa u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji, Kosovu i Turskoj trajaće do 2020. godine.

Šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope Angela Longo je predstavila projekat podsjećajući da je njegov cilj jačanje kapaciteta i interesovanja predstavnika lokalne samouprave koji se bave pitanjem inkluzije Roma i Egipćana, a sa druge strane osnaživanjem kapaciteta pripadnika ove zajednice kako bi na adekvatan način izrazili svoje potrebe i ukazali na one probleme koje smatraju važnim za rješavanje.

“Treba raditi sa zajednicom i čuti kakve su njihove potrebe. Važno je govoriti o rezultatima i zato je bitno odmah krenuti u realizaciju inicijativa koje stižu od RE populacije. Bitan je rad sa institucionalnim grupama na nivou opštine“, istakla je Longo i naglasila da će se s tim projektom nastaviti dalje. Trenutno su u toku razgovori kako usmjeriti dalju pomoć i podršku opštinama koje su uključene.

Sekretarka sekretarijata za mlade, sport i socijalna pitanja Opštine Tivat Darka Ognjanović predstavila je primjere dobre prakse u opštini Tivat posebno naglasivši aktivnosti u sferi obrazovanja, uspjehu koji je postignut uvođenjem medijatora u nastavi..

Skupu su prisustvovali predsjednik Zajednice opština Crne Gore Refik Bojadžić, predstavnici  osam crnogorskih gradova u kojima se ROMACTED provodi, Senka Klikovac u ime Ministarstva zdravlja Crne Gore, predsjednik Skupštine opštine Tivat Ivan Novosel, direktori opštinskih obrazovnih institucija i sekretarijata.

Darka Ognjanovic o primjerima dobre prakse

Izlaganje predsjednika Kusovca integracija RE

Kancelarije za integraciju Roma i Egipcana u OS Drago Milović

post slika