TIVAT OBILJEŽAVA “SAT ZA PLANETU”

28 mar 2019

Tivat će obilježiti globalni događaj „Sat za Planetu“ (Earth Hour) u subotu, 30. marta u 20:30 časova, na gradskoj rivi Pine, jednočasovnim performansom koji organizuje Opština Tivat u saradnji sa nautičkim naseljem Porto Montenegro, hotelom Regent i brojnim hotelijerima i ugostiteljskim objektima.

Gašenjem javne rasvjete na sat ova globalna akcija ima za cilj da skrene pažnju na klimatske promjene i makar simbolično doprinese smanjenju njihovih efekata.

„Pozivamo građane da nam se pridruže od 20:30 do 21:30 na gradskoj rivi Pine te da ponesu baterijske lampe i/ili mobilne telefone. Gašenje rasvjete u vidu talasa, te volonteri koji će imati upaljene pa ugašene telefone / baterijske lampe, biće snimani dronom u cilju izrade kratkog video klipa. Želimo poslati poruku da zajedno ipak možemo nešto da preduzmemo kako bismo ublažili posljedice klimatskih promjena. Istovremeno se radujemo daljem i zajedničkom pozicioniranju Tivta kao kvalitetne turističke destinacije sa ekološkim identitetom“, izjavila je Tatjana Jelić, sekretarka Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, organizatora događaja.

U ime Opštine Tivat, Jelić se zahvalila menadžmentu hotela Regent na inicijativi i podršci i učesnicima u akciji, restoranima: Volat, Mala Barka, Sidro, Bevanda, Contact, Sirena, Astoria, Apolon, Propela, Roma, Rivas,  Markiza, Pine i hotelima Palma, La Roche i Pine.

Značajnu asistenciju događaju pruža Komunalno preduzeće Tivat.

Akcija Sat za planetu Zemlju (Earth Hour) nastala je 2007. godine u australijskom Sidneju kada je 2,2 miliona ljudi i više od 2000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla u svojim domovima i preduzećima kako bi dali svoj glas protiv klimatskih promjena. Samo godinu kasnije akcija je postala globalni pokret sa više od 50 miliona u 35 zemalja svijeta koji su se pridružili Satu za planetu Zemlju. Svjetske znamenitosti poput sidnejskog Harbour Bridge-a, CN tornja u Torontu, mosta Golden Gate u San Francisku ili rimskog Koloseuma bile su u mraku, kao simboli nade za uzrok koji je hitniji iz sata u sat.

post slika