TIVAT POTPISNIK MEMORANDUMA O SARADNJI U OKVIRU EU PROJEKTA “EVROPSKA OSA ZAPAD-ISTOK”

10 sep 2019

Opština Tivat je potpisnik Memoranduma o saradnji partnerskih organizacija kao dokumenta kojim je zaključena trodnevna međunarodna konferencija u okviru EU projekta “Evropska Osa Zapad-Istok”, održana proteklog vikenda u Sremskim Karlovcima.

Predsjednik Opštine Tivat dr Siniša Kusovac potpisao je Memorandum sa predsjednicima opština Sremski Karlovci (Srbija), Toreš Novaš (Portugalija), Erdut i Ludbreg (Hrvatska), Novo Mesto (Slovenija), kao i predstavnicima preduzetničko-razvojnih centara i drugih organizacija iz zemalja učesnica.

Memorandum je potpisan u okviru okruglog stola na temu “Perspektive za saradnju partnera na evropskoj osi zapad-istok” i međunarodne radionice za usaglašavanje predloga i akcionog plana za saradnju, u organizaciji udruženja Dunav 1245, inače vodećeg partnera projekta “Evropska Osa Zapad-Istok”, sufinansiranog iz programa Evropa za građane.

Tivat je na ovaj način nastavio uspješnu međunarodnu saradnju kroz učešće na evropskim projektima.

Na trodnevnoj međunarodnoj konferenciji “Evropska Osa Zapad-Istok”, delegaciju Tivta činili su predstavnici lokalne administracije, preduzeća čiji je Opština osnivač, Omladinskog kluba, srednje mješovite škole “Mladost”, penzionerskih udruženja, vinara i aktivista civilnog sektora.

Kroz radionice koje su se odvijale na šest različitih mjesta obrađivane su aktuelne teme evropskih politika – euroskepticizam, manjine, perspektive razvoja, uključivanje građana u proces kreiranja evropskih politika i druge.  Na radionicama se razgovaralo i o proizvodnji vina, aktivizmu starijih građana, a učesnici su imali priliku da čuju i portugalska iskustva sa migrantskom krizom.

Tivćani su imali izuzetno zapaženo učešće sve vrijeme trajanje konferencije. Već prvog dana konferencije koji je  započeo održavanjem plenarne sesije i predstavljanjem partnerskih organizacija projekta  iz  Sremskih Karlovaca (Srbija), Toreš Novaša (Portugalija), Novog Mesta (Slovenija), Erduta i Ludbrega (Hrvatska) i Tivta (Crna Gora), prezentacija našeg grada koju je održao Petar Vujović, vd sekretara Sekretarijata za turizam i preduzetništvo izazvala je veliko interesovanje i pažnju prisutnih učesnika.

Drugog dana konferencije je održan niz tematskih okruglih stolova, kojima su prisustvovali učesnici u skladu sa svojim profesionalnim orjentacijama i zanimanjima. Tema prvog okruglog stola je bila “Razmjena iskustava u proizvodnji evropskih vina” sa degustacijom, a učesnici su bili proizvođači vina iz 5 zemalјa učesnica projekta. Drugi okrugli sto je obrađivao temu “Evropska iskustva i formati za jačanje građanskog aktivizma starijih generacija i interktulturne saradnje”, o kojoj su razgovarali predstavnici starijih građana.

Predstavnici lokalne i državne administracije su učestvovali na trećem okruglom stolu pod nazivom “Razvojne perspektive u EU, jačanje razumjevanja i uključivanja građana u proces kreiranja evropskih politika”. Konferencija je nastavljena debatom Evropskog parlamenta mladih: “Evropske perspektive: moguća rešenja izazova poput euroskepticizma, migranstke krize, položaja manjina u društvu i drugo”, gdje su naši debateri omladinskog centra i SMŠ “Mladost” imali zapaženo izlaganje.

 

Svojevrsnu atrakciju trodnevne konferencije predstavljalo je učešće tivatske klape “Romansa” koja je spontanim  nastupima pobrala simpatije svih prisutnih učesnika.

Realizaciju projekta u okviru kojeg je održana konferencija, sufinansirala je “Evropa za građane- Program Evropske unije”.

Cilj projekta je da omogući susret i prezentaciju gradova sa različitim istorijskim, kulturnim, ekonomskim i društvenim modelima iz zapadne i istočne Evrope, međusobno povezivanje i razmenu informacija i iskustava, diskusiju i dogovor oko zajedničke saradnje na bazi interesa prepoznatih kroz dijalog na generacijskom, kulturološkom, ekonomskom i administrativnom nivou.