U AKCIONOM DANU 126 TIVATSKIH VOLONTERA SREDNJOŠKOLACA

10 maj 2019

Opština Tivat i javne službe čiji je osnovač Opština podržali su projekat Akcioni dan koji organizuje Unija srednjoškolaca Crne Gore (UNSCG), uz podršku SHL (Sshuler Helfen Leben) fondacije iz Berlina. U Akcionom danu učestvovalo je ukupno 126 tivatskih  volontera srednjoškolaca, od čega je 13 volontiralo u Opštini Tivat.

Predsjednik opštine dr Siniša Kusovac poželio je dobrodošlicu volonterima i čestitao im na odluci da učestvuju u ovoj akciji.

„Jedino i neprocjenljivo bogatstvo je znanje. Nastojte da uvijek, kada god vam se pruža prilika, iskoristite priliku za sticanjem dodatnog znanja ili usavršavanjem. Trudite se uvijek i da volontirate, jer je altruizam danas od velikog značaja“, rekao je predsjednik.

Unija srednjoškolaca Crne Gore projekat „Akcioni dan“ ove godine sprovodi po treći put i to u: Tivtu, Herceg Novom, Budvi, Baru, Podgorici, Bijelom Polju, Plužinama, Beranama i opštini Rožaje.

U Službi za unutrašnju reviziju Opštine Tivat volontirale su Anita Giljača, Paula Knežević, Anđela Ivanović i Marija Gardašević; Sekretarijatu za turizam i preduzetništvo Kristina Janković i Roko Marđonović; Sekretarijatu za kulturu i društvene djelatnosti Irina Kusovac i Andrea Čavor i u Sekretarijatu za mlade, sport i socijalna pitanja Katarina Krivokapić i Matea Đurović. U Službi zaštite i spašavanja na jedan dan su bili zaposleni Robertino Maslovar, Andrija Pavićević i Žarko Radnjić.

Projekat „Akcioni dan“ već od 1968. godine sprovodi se u zemljama Zapadne i Sjeverne Evrope, a poznat je pod imenom Social Day. Projekat podrazumijeva da tokom jednog dana srednjoškolci širom zemlje dobiju priliku da određeni vremenski period i u skladu sa svojim obrazovnim profilima obavljaju poslove kod različitih poslodavaca (partnera na projektu), bez obaveze da tog dana pohađaju nastavu u školi.

Za posao koji obavlja kod određenog poslodavca tokom Akcionog dana, svaki srednjoškolaca/ka dobija dnevnicu u iznosu od deset eura, koja se uračunava u poseban fond  na osnovu kojeg se raspisuje konkurs koji za cilj ima finansiranje projekata srednjoškolskih učeničkih parlamenata Crne Gore koji su od važnosti za obrazovni sistem, razvijanje omladinskog aktivizma, suzbijanje diskriminacije, vršnjačkog nasilja, govora mržnje, te podizanje svijesti o drugim društveno važnim temama i pitanjima.

Prošle godine je 4000 EUR obezbijedilo 60 crnogorskoih poslodavaca i, a u projektu je učestvovalo 395 srednjoškolaca iz Crne Gore.

U Sluzbi za unutrasnju reviziju

post slika