U Tivtu počeli „Dani evropske baštine“ 2020

29 sep 2020

Opština Tivat – Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti se i ove godine priključuje manifestaciji „Dani evropske baštine“, koja će se realizovati od 28.09 do 2.10, širom Crne Gore. „Dani evropske baštine“ u Tivtu organizuju se uz podršku Ministarstva kulture, u saradnji sa JU OŠ „Drago Milović“, NVU „Djeca Tivta“, JU „Muzej i galerija“ Tivat i NVO „Atelje Slaby“. Ovogodišnja tema manifestacije je “Baština i obrazovanje”, sa ciljem prikazivanja potencijala kulturne baštine, kao oruđa za učenje, ali i kao inspiracije za budućnost.

Manifestacija u Tivtu je otpočela oslikavanjem murala –“Školski život nekad” na zidu OŠ “Drago Milović”. Učenici, članovi likovne radionice NVU “Djeca Tivta”, a čiji mentor je akademski slikar Zoran Kruta, počeli su sa oslikavanjem murala, koji po njima najrealnije prikazuje školski život u prošlim vremenima.

Osim navedenog, manifestacija “Dani evropske baštine” u Tivtu biće obilježena sa još dvije aktivnosti:

  • u srijedu, 30. septembra, u 11:30 u prostorijama JU „Muzej i galerija“ Tivat biće realizovan događaj „Krasnopis kao dio baštine“. Ovo će biti prilika da određeni broj učenika uz primjenu tehnika kaligrafije napiše kratki tekst o kulturnoj baštini Tivta. Znanja iz ove oblasti, svim učesnicima prenijeće stručnjak kaligrafije;
  • u petak, 02. oktobra u prostoriji OŠ „Drago Milović“ biće realizovana aktivnost „Naučimo djecu zaboravljenim vještinama“, na kojoj će učenici saznati više o procesu izrade figura od gline.

Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Tivat opredijelio se za praktične radionice, namjenjene  manjem broju učesnika, zbog aktuelne epidemiološke situacije i uz poštovanje svih mjera NKT-a.

Manifestaciju “Dani evropske baštine” pokrenule su Evropska Komisija i Savjet Evrope, pa ih svakog septembra tradicionalno obilježava 50 zemalja, potpisnica Evropske konvencije o kulturu. Manifestacija podrazumijeva organizaciju događaja na lokalnom i nacionalnom nivou, dok se jedinstvena tema događaja bira na nivou Evrope.