URUČENA RJEŠENJA ZA PODRŠKU ZA 27 PROJEKATA IZ OBLASTI UNAPREĐENJA POLJOPRIVREDE

06 dec 2018

Rješenja o odobrenim sredstvima po osnovu javnog poziva Sekretarijata za turizam i preduzetništvo uručena su korisnicima podrške iz oblasti poljoprivrede na teritoriji opštine Tivat i novac će im biti uplaćen danas. Sekretar za turizam i preduzetništvo Petar Vujović podsjetio je da su ulaganja u razvoj poljoprivrede do 2011. godine bila simbolična i neuređena i iznosila svega 5.000 eura.

„Svjesni činjenice da je poljoprivreda itekako važna za budući razvoj našeg grada, prvo smo donijeli Strategiju ruralnog razvoja za period do 2020. godine a potom i povećali iznos podrške na 20.000 eura. Formiranjem Sekretarijata za ekonomski razvoj, 2016. godine unaprijeđena je komunikacija sa poljoprivrednim proizvođačima, iznos podrške je povećan na 25.000 eura, broj podsticaja sa sedam, na 12, a potom, uključivanjem i podsticaja za podršku održivom upravljanju zelenim otpadom iz poljoprivredne proizvodnje, od ove godine na ukupno 13. Time smo na neki način pokrili sve važne oblasti poljoprivrede zastupljene u Tivtu“, rekao je Vujović korisnicima prilikom uručenja rješenja. On je dodao da njegov resor uložio napore da individualne poljoprivredne proizvođače, na neki način spoji sa strateškim investitorima ocjenjujući da je ta priča vrlo brzo zaživjela „Pored već uspostavljene saradnje sa Hotelom Regent u Porto Montenegru ,naši proizvođači su učestvovali i na nedavno održanom sajmu jesenjih boja u Luštici Bay i bili veoma zadovoljni. Opština Tivat, u saradnji sa kompanijom Luštica Development i Institutom za zdravu organsku hranu, planira da na proljeće organizuje manifestaciju posvećenu očuvanju genetskih resursa biljaka u okviru koje bi bila velika izložba poljoprivrednih proizvoda i prerađevina“, najavio je Vujović i pozvao proizvođače da učestvuju.

U toku je izrada budžeta Opštine Tivat za 2019. godinu i Sekretarijat je predložio da se budžet poveća za dodatnih 5.000 EUR i iznosi 30.000 EUR u sljedećoj godini.

„Razlog za povećanje je sasvim logičan i prirodan: U Tivtu je 2017. godine kod nadležnog Ministarstva poljoprivrede bilo registrovano 31 poljoprivredno gazdinstvo, ove godine registrovano ih je 48, dakle broj poljoprivrednih proozvođača se povećava iz godine u godinu Sa druge strane, interesovanje za poljoprivrednim prozvodima, pogotovo onim organskog porijekla, raste iz dana u dan. Upravo iz tog razloga sa aspekta djelovanja našeg Sekretarijata i uopšte Opštine uradićemo sve što je u našoj moći da još više podržimo razvoj i unapređenje poljoprivrede u našem gradu“, saopštio je sekretar dodajući da, pored redovnih aktivnosti taj resorradi i na aplikaciji za IPA projekat odobravanja bespovratnih sredstava za rekonstrukciju puta u Gornjoj Lastvi.

Kroz drugi projekat koji će se razvijati sa srednjom školom „Mladost“ Sekretarijat će povezati poljoprivredne proizvođače sa učenicima kuvarskog smjera.

„Ideja nam je da sredstvima iz EU projekata opremimo kuhinju u prostorijama škole i na taj način stvorimo neophodne preduslove da naša djeca obavljaju praksu u samoj školi, a veliku ulogu u tome imali biste upravo vi“, zaključio je Vujović pozivajući poljoprivrednike da dostave sugestije za Plan podsticajnih mjera za 2019. godinu koji je u fazi izrade.

„Na kraju, ono što uvijek kažem kada se sretnemo i razgovaramo, poradite zajednički na incijativi za formiranjem udruženja poljoprivrednih proizvođača. Benefiti su ogromni: od sinergijskog djelovanja kako prema lokalnim tako i prema državnim institucijama, zajedničkog nastupa prema strateškim investitorima, pa sve do mogućnosti korišćenja značajnih sredstava koja su nam na raspolaganju preko IPA fondova. Ukoliko vam treba pomoć i na tom planu, tu smo da zajednički uradimo posao“, pozvao je Vujović.

Jovan Brinić, iz Đuraševića, korisnik podrške sufinansiranja u oblasti poljoprivrede i turizma, kao koinvestitor projekta renoviranja tri stare kamene kuće u zaseoku Peričića rekao je da je Sekretarijat prepoznao zalagane za taj projekat i opredijelio podršku.

„Veoma pozitivno iskustvo imamo sa Sekretarijatom koji je birokratiju i papirologiju sveo na minimum. Njihov doprinos je višestruk, od podrške odnosno prepoznavanja oblasti kojima treba dati šansu, do podrške mladim proizvođačima“, rekao je Brinić.

Na javne pozive za podršku poljoprivrednicima na teritoriji Opštine Tivat koje je realizovao Sekretarijat za turizam i preduzetništvo stiglo je 27 zahtjeva poljoprivrednika kojima će ukupno biti raspodijeljeno 17 hiljada eura. Uz sufinansiranje ugovorenih obaveza za Lovačko udruženje, Udruženje Maslinara, staračku naknadu i pošumljavanje, premašen  je budžet od 25.000 eura koliko je bilo namjenjeno za podsticaje u poljoprivredi, tako da će ove godine u oblast unapređenja poljoprivrede biti uloženo 27.000 eura.

Najviše aplikacija je stiglo za podršku u oblasti ruralnog turizma i pčelarstva. 

post slika