USPOSTAVLJANJE MEĐUOPŠTINSKOG POMORSKOG SAOBRAĆAJA NA SOLARNI POGON

18 dec 2013

U prostorijama Opštine Tivat juče je održan sastanak predstavnika Opština Kotor, Herceg Novi i Tivat, povodom zajedničke inicijative za uspostavljanje međuopštinskog pomorskog saobraćaja na solarni pogon. Sastanku su prisustvovali menadžer Opštine Kotor Srđan Dragomanović, potpredsjednik Tvrtko Crepulja, samostalna savjetnica za međunarodnu saradnju Opštine Kotor Nađa Miranović, potpredsjednici Opštine Herceg Novi Jovan Subotić i Mladen Rostović, sekretarka Sekretarijata za komunalno stambene poslove i saobraćaj Opštine Tivat Zorica Gverović, savjetnik predsjednika opštine Tivat i Energetski menadžer Petar Vujović i članica tima za pisanje i implementaciju projekata Ivona Petrović. Pored predstavnika bokeljskih Opština, sastanku su prisustvovali predstvnici firme “Monte marine yachting” Marija Franović i Predrag Franović, koji su izradili Studiju izvodljivosti za uspostavljenje održivog, pomorskog, javnog transporta solarnim katamaranima u Boki Kotorskoj.
Nakon što je savjetnik predsjednika Opštine Tivat Petar Vujović pozdravio prisutne i izrazio zadovoljstvo uspostavljanjem ove inicijative od velikog značaja za sve tri opštine, predstavnik firme “Monte marine yachting” Predrag Franović je upoznao prisutne sa glavnim  karakteristikama koje su navedene u studiji.
Nakon višečasovne diskusije u vezi sa načinom finansiranja i sprovođenja ovog  projekta, koji je između ostalog naveden i u nedavno usvojenom Programu unapređenja energetske efikasnosti u opštini Tivat za period 2014-2016, prisutni su zaključili da bi za početak bilo poželjnije krenuti sa pilot projektom od dva broda. Zaključak sastanka je da se, na prijedlog gospodina Vujovića, pošalje zajednički dopis Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija sa informacijom o održanom sastanku, te  zahtjevom o pružanju podrške prilikom traženja mogućih izvora za finansiranje ovog projekta od regionalnog značaja iz dostupnih fondova EU.
KABINET PREDSJEDNIKA

post slika