Više od 50 događaja tokom „Novembarskih dana“

31 okt 2019

Manifestacija „Novembarski dani“ kojom se obilježava mjesec oslobođenja Tivta i Dan Opštine, 21. novembar, počeće 3. novembra i trajati do 30.11. a biće priređeno više od 50 različitih programa.
Kulturnim, umjetničkim, humanitarnim, sportskim i zabavnim događajima uz učešće brojnih organizacija, ustanova, institucija i pojedinaca biće obilježeno 75 godina od oslobođenja Opštine Tivat.Opštinski sekretarijati, Centar za kulturu, JU Muzej i galerija, kulturno-umjetnička društva, sportski klubovi i druge organizacije pripremili su bogat program koji će početi tradicionalnim šahovskim turnirom, 3. novembra a završiti se memorijalnim kik-boks turinirom „Nikola Čolan“.

„Posebno mi je zadovoljstvo što ćemo dodijeliti „Novembarsku nagradu“ zaslužnim građanima i organizacijama na svečanoj sjednici Skupštine opštine. Nastojali smo da program ove godine bude još sadržajniji, da njegov kvalitet izdignemo na još veći nivo i učinimo da svi događaji imaju i svoju publiku i svoj značaj. Imajući u vidu da je ove godine 75 godina oslobođenja Tivta, u okviru „Novembarskih dana“ biće održana svečana akademija, književno veče i drugi događaji posvećeni tom jubileju“, saopštio je predsjednik Opštine Tivat dr Siniša Kusovac.

 

On je istakao je činjenicu da će pred kraj manifestacije „Novembarski dani“, istovremeno početi manifestacija „Zimska bajka 2020“, čime Tivat neće prekidati kontinuitet kvalitetnih dešavanja i događaja.

Na maloj i velikoj sceni Centra za kulturu (CZK) u okviru manifestacije Novembarski dani, prema riječima Voja Kaluđerovića, biće izvedeno 16 programa. On je posebno istakao premijeru dva dokumentarna filma Vladimira Perovića – „Ognjilo“ i „Mir naše Gospe“, 16. novembra, crnogorsku premijeru hit predstave „Sjećaš li se Doli Bel“, Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i predstavu „Tre sorelle“ u kopodukciji sa FDU.

„Sjećaš li se Doli Bel“ po tekstu Abdulaha Sidrana a u režiji Kokana Mladenovića je predstava koja je osvojila region i izuzetno nam je drago što je Kamerni teatar 55 izabrao baš Tivat za crnogorsku premijeru. Zbog velikog interesovanja imaće izvođenja 18. i 19. novembra. I ove godine imamo predstavu iz produkcije CKZ Tivat a radi se o predstavi Tre sorelle“, rekao je Kaluđerović.

JU Muzej i galerija se, prema riječima direktorice Jelene Bošković, odlučila za projekat u kojem učestvuje šest tivatskih akademskih slikara mlađe generacije, koji već u ateljeu u Galeriji Buća rade na slikama.

„Kao autor izložbe odabrala sam šest umjetnika potpuno različitih po senzibilitetu, tehnici i načinu izražavanja čiji radovi će, tokom otvaranja, 12. novembra, biti ponuđeni na aukcijsku prodaju. Sav prihod ćemo usmjeriti u humanitarne svrhe. Radi se o umjetnicima: Tanja Nikolić, Hana Mirkov, Vladimir Jovićević, Jana Farkaš, Zoran Kruta i Nastasja Tomanović“, navela je Bošković. Takođe, radovi tivarskih slikara koji su poklonjeni ili ih je Galerija otkupila, biće izloženi tokom novembra.
Prema riječima sekretarke za kulturu i društvene djelatnosti Dubravke Nikčević, Sekretarijat je zadužen za 19 programa, od čega su četiri u direktnoj organizaciji ovog resora. Tematika svih programa afirmiše Tivat, Boku i kulturno-istorijsko nasljeđe a najveći broj programa održava se na otvorenom.

„Događaji su edukativnog i kulturno-zabavnog i promotivnog karaktera. Slavljenički duh je prožet kroz cijeli program“, ocijenila je Nikčević. Ona je izdvojila tradicionalni „Dječiji karavan kroz kulturnu baštinu“, u okviru kojeg će osnovci ove godine, pored ostalog, posjetiti foto, kino i video-klub „Mladost“ i moći da pogledaju prezentaciju arhivske filmske i foto-dokumentacije o Tivtu.

„Vrlo je vrijedna izložba „Bokeljska mornarica, 1210 godina istorije, duhovnosti i kulture“, te promocija dopunjenog izdanja na 600 stotina strana zaista kapitalnog djela „Werk – austrougarske tvrđave u Crnoj Gori“, Radojice Pavićevića“, navela je Nikčević i najavila novo izdanje novina „Sa požutjelih stranica“ koje će prikazati život grada iz prve polovine 20.vijeka.

Sekretarka za mlade sport i socijalna pitanja Darka Ognjanović najavila je 13 aktivnosti sa ukupno više od 950 učesnika, među kojima je 200 djece, i 10 organizcija.
„Posebno me raduje što „Novembarski dani“ počinju i završavaju sportskim aktivnostima. Pored ostalog, biće upriličena tivatska regata, bućarski, šahovski kao i turnir u stonom tenisu, i brojni drugi a biće dodijeljene i nagrade najboljim sportistima. Zanimljiva je informacija da je dr Ivo Belan svoju čuvenu „Trku mira“ predao prošle godine Omladinskom klubu, odnosno mladima Tivta, i ove godine će se trčati jubilarna 10. trka i to od od Veriga do Spomenika Palim borcima. Vrlo je značajan i Dječiji parlament kada će rukovodstvo Skupštine opštine i odbornici zamijeniti mjesta sa tivatskom djecom“- istakla je Ognjanović.

Petar Vujović, sekretar za turizam i preduzetništvo predstavio je suvenir koji su napravili članovi preduzetničke radionice OŠ „Drago Milović“, kao poklon gradu za rođendan.
„Opština njeguje preduzetništvo u osnovnoškolskom uzrastu i suvenir je rezultat rada radionice čije otvaranje smo pomogli prošle godine“ – kazao je Vujović.
Planirana je posjeta Farmi Moric, prvoj i jedinoj sertifikovanoj organskoj farmi maslinovog ulja, što je spoj preduzetništva i poljoprivrede, kao i edukativna radionica za poljoprivredne proizvođače.

„Shvatili smo da lokalni proizvođači imaju dobar i kvalitetan prizvod ali imaju problem plasiranja. Edukovaćemo ih kako adekvatno pakovati proizvod kako bi on što brže našao put do kupca“ – istakao je Vujović, najavljujući i radionice o ženskom preduzetništvu.

Centralna manifestacija „Novembarskih dana“ biće upriličena 21. novembra, kada će parking u gradu biti besplatan.

Za vizuelni identitet manifestacije i ove godine pobrinuo se Brand New Tivat.