ZAVRŠNA AKTIVNOST PROJEKTA RE ASISISTENT I MEDIJATOR U NASTAVI

25 feb 2016

Nagradna izložba fotografija, likovnih radova i crteža pod nazivom “Grad svih nas”, kao završna aktivnost projekta “RE asistent i medijator u nastavi”, održana je danas u multimedijalnoj sali Opštine Tivat. Na konkurs je pristiglo 68 radova, a težak posao imali su članovi žirija: Zoran Kruta, Milica Krivokapić, Jasna Slavković, Slavica Vulanović i Dušica Gardašević.Odluke petočlanog žirija pročitao je Zoran Kruta koji je istakao da je komisija bila jednoglasna:
1. mjesto- Matej Vučković
2. mjesto- Marko Krbanjević
3. mjesto- Lazar Leka
4. mjesto- Nermin Čuškaj
5. mjesto- David Knežević
6. mjesto- Henrijet Horvat
7. mjesto- Đorđe Fatović
8. mjesto- Mendona Čuškaj
9. mjesto- Benina Redžepaj
10. mjesto- Arijana Cenaj

Zahvalnost za učešće u izložbi i skromne poklone za Dijanu Živadinović i Mika Đuričića čiji su radovi izazvali veliku pažnju, dodijelili su stručni saradnici Kancelarije za pitanja RE .
Otvarajući izložbu, mr Darka Ognjanović je istakla da projekat “RE asistent i medijator u nastavi” se realizuje u saradnji Opštine Tivat i NVO “ Udruženje Egipćana”, a finansira se u okviru zajedničkog projektnog poziva Evropske unije i Savjeta Evrope "Promovisanje ljudskih prava i zaštite manjina u jugoistočnoj Evropi". 
Glavna aktivnost projekta je formiranje Kancelarije za RE pitanja u O.Š. Drago Milović, a koja kroz angažman stručnih saradnika pruža svu potrebnu podršku pripadnicima RE populacije za što kvalitetnije uključivanje u obrazovni sistem a samim tim i sve društvene tokove u lokalnoj zajednici. Korisnici usluga Kancelarije su djeca, roditelji i nastavnici, kojima saradnici angažovani u Kancelariji pružaju značajnu pomoć prilikom prevazilaženja jezičke barijere, koja predstavlja najizraženiju prepreku za redovno školovanje i kvalitetno obrazovanje djece pripadnika RE populacije. U sklopu projekta nabavljena je oprema i materijal neophodan za funkcionisanje Kancelarije.
Obezbijeđeno je pružanje pomoći pedagoškoj službi prilikom testiranje prvaka i upis u prvi razred osnovne škole, sa ciljem savladavanja jezičke barijere prilikom susreta i roditelja i djece sa pedagozima. Organizovan je rad “Predškolice” uz angažovanje vaspitačice i pedagoga za djecu pripadnike RE populacije predškolskog uzrasta, zatim dopunska nastava, jednodnevni izleti za učenike.U Kancelariji su organizovani i roditeljski sastanci, informativni razgovori sa nastavnicima kao i tematske radionice koje su organizovali pedagogica i sociološkinja sa roditeljima .
Džafer Brahimi predsjednik Udruženja Egipćana je naveo „Naša ideja je bila da pokušamo da prevaziđemo bar neke prepreke za uspješnu integraciju djece pripandika RE populacije u obrazovni isistem. To nije jednostavan posao, ali ovo što smo uradili kroz projekat je dobar početak. Ovo je dobra osnova za druge aktivnosti. Nadam se da je pred nama još sličnih projekata i korsitim pirliku da se zahvalim Opštini Tivat koja nam pruža pomoć već dugi niz godina“.

  

Izlozba2

Izlozba3

post slika