Akcija sadnje drveća u okviru „Evropske nedelje mobilnosti“

20 sep 2022

U okviru manifestacije “Evropska nedjelja mobilnosti” u Tivtu je, u saradnji sa obrazovnim institucijama u gradu, organizovana sadnja drveća.

Akcija se realizuje povodom obilježavanja Dana zaštite ozonskog omotača koji je uspostavljen 1994. godine. Takođe, na današnji dan, 20. septembra Crna Gora obilježava i Dan ekološke države koji se ove godine po prvi put proslavlja kao državni praznik.

Milica Manojlović sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora Opštine Tivat ističe da će u okviru ove akcije biti posađeno 110 sadnica stabala masline, košćele i lipe.

„Cilj današnje aktivnosti je prvenstveno edukacija djece u vrtićima i osnovnim školama. Smatramo da je ovo jedan od načina da javne površine učinimo boljim i ljepšim i da djecu naučimo kako da čuvaju životnu sredinu“ poručila je Manojlović.

Akcija sadnje drveća jedan je od programa tradicionalne manifestacije “Evropska nedelja mobilnosti” koja se u Tivtu održava od 16. do 22. septembra.

“I ove godine akcenat je stavljen na poboljšanje mobilnosti i ljepši i zeleniji grad. Tako osim sadnje drveća i ozelenjavanja javnih površina imamo i promociju vožnje bicikala, radionice o mobilnosti za mlade kao i nekoliko sportskih takmičenja“ kaže Patricia Pobrić menadžerka Opštine Tivat.

Opština Tivat ove aktivnosti realizuje u saradnji sa obrazovnim institucijama i komunalnim preduzećem. Posebno je interesantna, ističe Pobrić, radionica popravke bicikala koja će biti održana danas u 18 časova na rivi Pine, gdje će građani moći da „doguraju“ svoja bicikla i nauče kako da ga sami poprave.

„Posljednja aktivnost za ovu godinu biće realizovana u četvrtak u 19 časova u multimedijalnoj sali Opštine Tivat, a riječ je o radionci Mobilnost i mladi“, poručila je Pobrić.

Evropska nedjelja mobilnosti obilježava se svake godine u periodu od 16. do 22. septembra, pod pokroviteljstvom Evropske komisije. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama.

Svake godine manifestacija Evropska nedelja mobilnosti ima određenu temu, a ovogodišnja je: BOLJA POVEZANOST.

Aktivnosti ove godine uključuju akcije sadnje sa učenicima, biciklističku trku, fensi žensku vožnju biciklima, radionicu za popravku bicikala, prezentaciju aplikacije za održive oblike turizma u sklopu projekta SUSTOURISMO i predavanje „Mladi i mobilnost“. Uz Opštinu Tivat, partneri u realizaciji obilježavanja ove nedjelje mobilnosti čine SMŠ Mladost, OŠ Drago Milović, Multisport Mayer akademija, Orids Advis doo, NVO Naša akcija, i NVO Forum MNE.

Video zapisi:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLVU1hYF1SODfLsxWYoSjqkhhAK84hS7u7

post slika

Galerija