Deal4EU: Predstavnici Opštine Tivat na međunarodnom događaju u Italiji

14 feb 2023

Članovi Omladinskog tima Tivat boravili su početkom ovog mjeseca u italijanskom gradu Portogruaro, u okviru aktivnosti projekta “DEAL4EU: Youth ambassators for European Green Deal”, koji se realizuje u sklopu programa “Evropa za građane“. Jelena Ašanin, Savo Strahinja i Nađa Raičević imali su priliku da razmijene iskustva sa svojim vršnjacima iz raznih djelova Evrope. Pored posjete lokalnoj farmi i predavanja na temu doprinosa mladih pitanjima zaštite životne sredine, imali su priliku da čuju konkretna iskustva lokalnih asocijacija i udruženja na temu ličnog doprinosa ciljevima evropskog Zelenog sporazuma. Radionica o načinima kako se nositi sa velikim evropskim izazovima i mogućnostima za širenje dobrih praksi i poruka, učesnicima je pokazala da, kada su globalne time u pitanju, kulturološke i jezičke razlike ne igraju veliku ulogu.

Projekat DEAL4EU ima cilj da širi Zeleni sporazum (Green Deal) među mladima, unaprijedi svijest o ekološkim i klimatskim pitanjima, kao i znanje o ulozi evropskih građana u Green Deal-u, i da stvori sinergiju među evropskim teritorijama i građanima kako bi zaštitili, očuvali i unaprjedili prirodni kapital EU i zaštitili zdravlje i dobrobit građana od rizika i uticaja vezanih za životnu sredinu. DEAL4EU je mreža od 8 različitih evropskih gradova kojima je cilj promocija vrijednosti, ciljeva i politika Zelenog sporazuma među mladima kako bi ih učinili zelenim ambasadorima na svojim teritorijama.

Tokom realizacije ovog dvogodišnjeg projekta, biće organizovano 8 tematskih međunarodnih skupova u Katralu (Španija), Berlinu (Nemačka), Novom Mestu (Slovenija), Athienou (Kipar), Leuvardenu (Holandija), Sofiji (Bugarska), Tivtu (Crna Gora) i Romi (Italija) . Ključni učesnici su mladi građani sa svake ciljne teritorije, koji će raditi sa stručnjacima (akademskim profesorima, blogerima, novinarima, itd.) kako bi se upoznali sa ekološkim politikama i strategijama EU i učestvovali u građanskom životu, sa ciljem da postanu evropski ambasadori o zelenim strategijama u svom rodnom gradu. DEAL4EU ima za cilj da direktno uključi 400 i indirektno 20.000 učesnika.

  post slika

Galerija