Nova akcija sadnje drveća na Seljanovu

11 nov 2022

Sekretarijat za uređenje prostora nastavio je aktivnosti na uređenju igrališta.

U blizini Kotorske ulice u naselju Seljanovo, duž igrališta i parkinga zasađeno je deset sadnica maslina i dva stabla koprivića, u linijskom rasporedu, slijedeći postojeću koncepciju prostora i infrastrukturu. Prilikom odabira vrsta pažnja je bila posvećena nabavci autohtonih vrsta, koje su dugovječne, za koje se ne očekuje da svojim rastom i razvojem uzrokuju štetu na postojećoj infrastrukturi i objektima, kojima odgovaraju mikroklimatski uslovi lokacije i koje nisu naročito zahtjevne u pogledu budućeg njegovanja.

U cilju edukacije najmlađe populacije, akcija je organizovana u saradnji sa polaznicima NVO „Avanturistički klub K4“. Djeca su aktivno učestvovala u zagrtanju i učvršćivanju sadnica, te kroz razgovor o vrstama koje se sade i načinima njihovog održavanja, upotpunila stečena znanja u oblasti zaštite životne sredine.

Pored drugog, manjeg igrališta, koje se nalazi između Bokeljske ulice i potoka Seljanovo, zasađene su dvije sadnice masline, a narednih dana se planira sadnja još tri.

Kako se radi o krupnijim sadnicama, pripremu terena za sadnju obavila je Služba zelenila čime se nastavlja dobra saradnja između Sekretarijata za uređenje prostora i „Komunalno“doo.

Namjera je da se ovakvom i sličnim ekološkim akcijama prostori dječjih igrališta učine zdravijim i komfornijim mjestom za boravak djece, kao i da se uveća fond zelenila u urbanim djelovima, pa iz Sekretarijata najavljuju da će se sa ovakvim aktivnostima nastaviti.

post slika

Galerija