Opština Tivat ostvarila prihod u budžetu od 116%

22 dec 2021

Na današnji dan realizacija prihoda budžeta je 116% od planiranog, a u gradsku kasu slilo se 19.660.000,00 eura. Ovako dobro finansijsko stanje postignuto je uspješnom realizacijom naplate poreza na nepokretnosti i naknade za komunalno opremanje, koja je realizovana u procentu od 210% u odnosu na plan, saopšteno je na press konferenciji posvećenoj finansijskim rezultatima koje je lokalna uprava Tivta ostvarila u ovoj godini.

Predsjednik opštine Željko Komnenović istakao je da je riječ o rekordnim podacima koji su za ponos: “Ponosan sam i srećan zbog rezultata koje je lokalna uprava u Tivtu ostvarila tokom 2021. godine. Pokazali smo zašto su građanske liste i neposredna primjena demokratije bitni za funkcionisanje bilo koje lokalne samouprave. Za godinu dana smo od 4 miliona minusa uspjeli da u kasi imamo preko 6 miliona eura. Postigli smo to u najtežem vremenu, za vrijeme korona krize”, kazao je Komnenović.

On je saopštio da na žiro računima opštine u ovom trenutku ima 5.772.907,00 eura, te da Opština Tivat na današnji dan nema nikakvih dugovanja.

Jovan Brinić, sekretar za finansije Opštine Tivat istakao je da je urađen nacrt budžeta za sljedeću godinu i da je isti dobio saglasnost nadležnog ministarstva. Projektovani budžet za narednu godinu iznosi nešto preko 18,5 miliona eura, od čega je kapitalni budžet 9,7 miliona eura, iz čega proističe da je predlog budžeta razvojni.

Ipak, ako se odbornici SDP i opozicije ne pojave ni na sjednici SO zakazanoj za ponedjeljak, on neće moći biti usvojen, pa će Tivat morati da pređe na privremeno finansiranje.

„Budžetom su predviđena sredstva za obezbjeđivanje besplatnog prevoza za sve učenike opštine Tivat. Predlogom budžeta predviđena su dodatna sredstva za finansiranje nevladinih i sportskih organizacija. Takođe su predviđena i sredstva za kapitalne projekte, poput šetališta u Belanima i izgradnje servisne zone“, kaže Brinić.

On je istakao da neusvajanjem budžeta Tivat dolazi u situaciju da sa odličnim rezultatima ide u privremeno finansiranje, u okviru kojeg važe restriktivna pravila koja onemogućavaju realizaciju zacrtanih ciljeva i projekata. “Neusvajanjem budžeta i njegovim neusklađivanjem sa najavljenim državnim projektom “Evropa sad”, zaposleni u Opštini biće uskraćeni i za najavljene pogodnosti ovog programa”, poručio je Brinić.

Komnenović se osvrnuo i na kritike opozicije. “Poručivali su nam da nikada nećemo naplatiti komunalije od Porto Montenegra kojem su ih oni opraštali, a kada smo ljetos naplatili od Porta 2,3 miliona eura, ni taj 'argument' više ne pominju. Da ih obavjestim da, iako su komunalije već naplaćene sa 210% plana za cijelu 2021. godinu, ni tu nije kraj jer je upravo danas leglo još 470.000 eura po tom osnovu, a naredne sedmice biće uplaćeno još 400.000 eura“, kazao je Komnenović, dodajući da je stoga “žalosno“ da Tivat zbog mogućeg neusvajanja budžeta za 2022. ulazi u situaciju restriktivnog privremenog finansiranja, a građani bez brojnih benefita.

On je poručio da neko zbog toga mora da snosi odgovornost, te da će građani presuditi ko je kriv. “Mi koji imamo ovakve rezultate pred sobom, ili SDP i opozicija koji iz najužih sitnopartijskih interesa, pokušavaju da nanesu štetu lokalnoj vlasti, ali je zapravo najviše nanose svim građanima Tivta“.

Komnenović i Brinić su, detaljno predstavljajući plan kapitalnih investicija za 2022. i povećana ulaganja za sport, kulturu, obrazovanje i socijalu, kazali da "građani Tivta moraju da znaju za šta će biti uskraćeni ako se ne usvoji budžet“.

"Organizovanoj kriminalnoj grupi zvanoj DPS poručujem da bolje i razumljivije pišu nemušta saopštenja kojim ovih dana zamajavaju javnost i da se pripreme da plate novi račun koji će im ispostaviti građani. Opozicija i SDP su se svrstali pod komandu DPS-a i Duška Markovića, koji ne može prežaliti poraz koji je od nas pretrpio lani na izborima u Tivtu. Kada nisu uspjeli da u protekla tri mjeseca kupe nekog od naših odbornika i sa njime naprave ovu skupštinsku većinu, odlučili su da uskraćivanjem kvoruma Skupštini, blokiraju grad i nanesu mu ogromnu štetu“, kazao je Komnenović.

On je pozvao "odgovornne ljude iz opozicije koji vole Tivat i kojih tamo sigurno ima“da ne slijede takvu politiku partijskih centrala. "Neka dođu na Skuštinu - uopšte ne moraju da glasaju za budžet, samo neka budu toliko korektni da ne blokiraju sopstvene sugrađane“, kazao je Komnenović.

On je kazao da najveću odgovornost za trenutno stanje ima odbornik SDP-a Aleksandar Đurović. "Zahvalan sam mu jer je lani njegovim glasom, kojim je podržana kolaicija NP-BF-GB u parlamentu, spriječena konačna pljačka i devastacija, koju bi Tivat doživio da je DPS ostao na vlasti. Međutim, on sada očito, želi da bude onaj Đurović iz Nikšića ili Džaković iz Budve i da odigra za svoju partiju i njene uske interese, a ne za Tivćane i njihovu dobrobit. Uvijek će vam se to dešavati kada birate partije, a ne građanske liste koje brinu samo o svom gradu, a ne o visokoj politici i prebrojavanju nečijih krvnih zrnaca“, zaključio je Komnenović.

post slika

Galerija