Premijer Duško Marković u Tivtu: Ovo je opština za primjer, ovdje se ne razmišlja samo o hotelima i rizortima, nego i o potrebama građana

17 dec 2019

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković boravio je u radnoj posjeti Tivtu i o razvojnim projektima grada razgovarao sa predsjednikom Opštine dr Sinišom Kusovcem, predsjednikom Skupštine Opštine Ivanom Novoselom i njihovim saradnicima.

Na kraju radne posjete Tivtu premijer je ocijenio da je Tivat dobro organizovana i uspješna opština koja vodi računa i o potrošnji i o razvoju i može biti primjer drugim lokalnim samoupravama.

„Danas sam bio u opštini koja je dobro organizovana, koja vodi računa ne samo o razvoju nego vodi računa i o potrošnji, opštini koja ima svoj finansijski i razvojni potencijal. Sve čestitke predsjedniku Opštine i njegovom timu. …U Tivtu se ne razmišlja samo o novim hotelima, novim rizortima, saobraćajnoj infrastrukturi koja ih prati, nego i o razvoju koji se tiče i svakog građanina i njegovih ukupnih potreba. Sve čestitke na tome“- rekao je predsjednik Vlade na kraju radne posjete Tivtu.

Predsjednik Vlade Crne Gore je rekao novinarima da je na sastanku sa predsjednikom Opštine Sinišom Kusovcem, predsjednikom Skupštine opštine Ivanom Novoselom i njihovim saradnicima analizirano šta je opština Tivat uradila u protekle tri godine u mandatu ove vlade te da je bilo rijećo i o zajedničkim planovinma za budućnost, kako bi bio nastavljen ovako dinamičan i dobar razvoj saobraćajne društvene, komunalne i socijalne infrastrukture i kako bi na tom planu bilo urađeno i više.

Premijer i predsjednik Opštine su simbolično označili početak izgradnje kružnog toka na ulazu u grad, obišli obnovljene ustanove kulture – Centar za kulturu, DTV Partizan i Muzej i galeriju, gotovo završeni Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju u Seljanovu i novoizgrađenu saobraćajnicu od Solila do raskrsnice za Pržno.

Predsjednik Vlade je izrazio zadovoljstvo načinom na koji djeluje lokalna samouprava u Tivtu i u smislu određivanja prioriteta.

„U Tivtu se otvaraju sadržaji koji su potreba građana kao što je Centar za kulturu, JU Muzeji i galerije, novi objekat Crvenog krsta, novi Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama. Dakle to su objekti koji zahtijevaju nova zapošljavanja“ – rekao je premijer.

Predsjednik Opštine Tivat je rekao novinarima na kraju posjete da je upoznao predsjednika Vlade sa svim projektima, i da je lokalno rukovodstvo dobilo podršku za dalje aktivnosti.

 „Tu prevashodno mislim na drugi kružni tok koji je premijer danas zvanično otvorio, potom u januaru početak izgradnje trećeg kružnog toka, što je istovremeno i početak izgradnje bulevara. Mi smo na najboljem putu da to realizujemo. Dobili smo podršku od premijera i punu pomoć Vlade. To je neophodno i Tivtu i Crnoj Gori i to su komplementarni projekti. Dobili smo punu podršku za izgradnju sportskog kompleksa. Mi smo zemlju otkupili i namjera nam je da gradimo  Sportsku dvoranu, zatvoreni bazen, parking i ostali sadržaji. Sve na jednom mjestu i u svrhu pripreme sportskih ekipa. Želimo da nam se vrati ono vrijeme kad je u Tivtu na pripremama bilo tridesetak sportskih ekipa”, rekao je predsjednik Kusovac.

Predsjednik Vlade je, odgovarajući na pitanje novinara o predloženom zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica rekao da su se u javnosti pojavile manipulacije sračunatu na blokiranje dalje demokratizacije naše zemlje i saopštio da je Vlada odlučna da obavezu preuzetu nezavisnosšću i Ustavom, dovede do kraja.

Odgovarajući na pitanje da li je na sastanku bilo riječi i predstojećoj valorozaciji Aerodroma Crne Gore predsjednik Vlade je rekao da je on pokrenuo tu temu.

„Radi se o razvojnom projektu sa velikim potencijalom, ne samo za crnogorski turizam nego i za cijelu crnogorsku ekonomiju, o projektu koji će, ako uspije, dati neviđene benefite za rast naše ekonomije, nova radna mjesta i naravno nove prihode. Opština Tivat će prirodno od toga imati najveće benefite. Uvjerio sam ih da ovdje nema rizika sa tom investicijom, ne samo u smislu razvoja i unapređenja infrastrukture, nego i postojećih radnih mjesta. Sa novom značajnijom infrastrukturom se povećava broj radnih mjesta i biće više i novih usluga koje će biti neophodne za jednu takvu investiciju i naravno novih prihoda za opštinski budžet od koncesije koja će značajno potpomoći lokalne finansije i dalju realizaciju ovako zahtjevnih infastrukturnih i investicija u društvenu i socijalnu infrastrukturu. Nema dileme da će i sa tom investicijom Tivat zadržati ovaj tempo prepoznatljivosti, da će imati jednu od najboljih ukupnih ekonomskih ponuda na prostoru Crne Gore i da je to sve odlična i sjajan ne samo prilika nego i mogućnost za građane Tivta i sve one koji žive ovdje“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

post slika

Galerija