Svečano obilježen 21. novembar, Dan opštine Tivat

22 nov 2021

U Tivtu je juče, nizom tradicionalnih svečanosti, proslavljen Dan opštine, 21. novembar. Opštinska delegacija, koju su činili predsjednik Skupštine opštine Tivat dr Andrija Petković i potpredsjednici opštine Vladimir Arsić i Goran Božović, zajedno sa delegacijom OBNOR-a i Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore je u jutarnjim časovima položila vijenac na spomenik Palim borcima NOR-a. Nakon svečanog defilea kroz grad, predsjednik Skupštine opštine je, pred zgradom Opštine, državnu zastavu predao odredu Bokeljske mornarice, koja je zatim na rivi Pine tradicionalno odigrala kolo.

Održana je i svečana sjednica, a njen prenos uživo po prvi put je emitovan sa zvaničnog You tube kanala Opštine. Među prisutnim gostima bili su predstavnici državnih institucija, Vojske Crne Gore, članovi diplomatskog kora, predsjednici crnogorskih opština, dio odbornika lokalnog parlamenta, kao i direktori opštinskih preduzeća i ustanova. Svečano zasjedanje otvorio je predsjednik Skupštine opštine.

„Tivat je grad koji je svoje različitosti uvijek doživljavao kao prednost. Želim i hoću da vjerujem da su teško naučene lekcije iz prošlosti savladane i da su nas prije svega naučile da budemo bolji ljudi, oslobođeni okova predrasuda, primitivizma i zabluda“ kazao je dr Andrija Petković u svom govoru i poručio da iz Tivta mora snažnije nego ikad da se čuje antifašistički poklič, poklič slobode koju je donio Orijenski bataljon. "Slobodan Tivat. Grad ljudi koji slobodno misle i govore. To je ono što je aspiracija aktuelne vlasti. Vjerujem da će i u budućnosti ovo biti grad slobodnih ljudi".

Lokalna administracija Opštine Tivat u proteklih godinu dana uradila je veliki posao i Tivtu i Tivćanima dala povod za slavlje i ponos, kazao je na svečanoj sjednici potpredsjednik Vladimir Arsić, istakavši da je aktuelna vlast uspjela da konsoliduje finansijsku situaciju. Zatečeni dug od 4 miliona eura je vraćen i sada je u budžetu preko 5 miliona eura.

"Rezultate su dale sve uštede koje smo sproveli, ali smo jednak usjeh pokazali i na prihodovnoj strani: porez na nepokretnosti je već početkom novembra naplaćen u iznosu od 98%, dok je naknada za komunalno opremanje naplaćena u iznosu od 4.11 miliona eura ili 206%."

On je kazao i da je uprkos vanredno teškim okolnostima epidemije na svjetskim razmjerama, ostvarena uspješna turistička sezona sa preko 90.000 dolazaka i 750.000 ostvarenih noćenja.

"Godina za nama svakako nije bila i nije mogla biti godina investicija i velikih infrastrukturnih projekata. Međutim učinili smo sve što je do nas, da kraj ove i 2022. to bude. Do kraja 2021. očekuje nas realizacija projekata vrijednosti 2 miliona eura.”

Arsić je poručio da će opština u narednoj godini nastaviti sa značajnim ulaganjima. "U putnu infrastrukturu kroz nastavak radova na saobraćajnicama za koje smo pripremili projektnu dokumentaciju, asfaltiranje i sanaciju brojnih lokalnih puteva. Ulagaće se u obalna šetališta – nastavak izgradnje šetališta Belani i lungo mare Krašići, u najavi je izgradnja šetališta na potezu od Donje Lastve do Lepetana. Insistiraćemo da nam država bude partner u izgradnji i rekonstrukciji škola i vrtića, što je prioritet u jednom od rijetkih crnogorskih gradova koji i dalje bilježi pozitivnu stopu nataliteta." On je najavio i  velika ulaganja u sportsku infrastrukturu od 400.000 eura. Posebnu pažnju u narednom periodu opština će posvetiti pitanju upravljanja otpadom ali i efikasnijem i svrsishodnijem korišćenju prostora, kao najveće vrijednosti koju posjeduje.

Program svečane sjednice upriličili su orkestar učenika Muzičke škole, klapa “Jadran” i Dječji savez Tivta, a premijerno je prikazan i dvanaestominutni film o Tivtu u produkciji Radio Televizije Herceg Novi. Tradicionalno su uručene Studentske nagrade za 2021. godinu. Ovogodišnji dobitnici su Sandra Vuković i Vedran Pean, a nagrade je uručio potpredsjednik opštine Goran Božović.

post slika

Galerija