Svjetski dan voda

22 mar 2022

U cilju obilježavanja Svjetskog dana voda, Sekretarijat za uređenje prostora je u saradnji sa  „Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Tivat i OŠ “Drago Milović”, danas za učenike devetog razreda organizovao posjetu izvorištu „Plavda“ i rezervoaru „Pod Kuk”.

Učenici su imali priliku da pogledaju izvore na Plavdi i da se upoznaju sa zonama sanitarne zaštite izvorišta, postupcima ispitivanja sadržaja hlora, elektroprovodljivosti i mutnoće vode, koji se obavljaju na ovom izvorištu. Osim na samom izvorištu, ispitivanje kvaliteta vode redovno obavlja i akreditovana laboratorija. Istaknuto je da se Tivat snabdijeva vodom sa  izvorišta Plavda, kao i vodom iz Regionalnog vodovoda  i da su ove vode odličnog kvaliteta. Nakon Plavde učenici su posjetili rezervoar „Pod Kuk” i upoznali se sa distribucijom vode u našoj opštini.

Ovom prilikom se zahvaljujemo na saradnji OŠ “Drago Milović” kao i “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. čiji su predstavnici, osim edukativnog predavanja, za učenike pripremili i prigodne poklone.

Inicijativa za obilježavanje Svjetskog dana voda potekla je sa Konferencije UN o životnoj sredini i održivom razvoju, održane 1992.godine , a Generalna Skupština UN usvojila je rezoluciju  kojom je odredila 22.mart za Svjetski dan voda.

Sekretarijat za uređenje prostora, u duhu obilježavanja ovog ekološkog datuma, svake godine sprovodi aktivnosti u cilju skretanja pažnje na važnost voda i uticaj čovjeka na sam kvalitet vode.

Pitka voda je , nažalost, u mnogim zemljama nedostupna, te je neophodno da svi pokažemo odgovornost i učestvujemo u očuvanju njenog kvaliteta i održivom upravljanju ovim dragocjenim resursom.

post slika

Galerija