Treći međunarodni karneval u Tivtu od 8. do 11. juna

07 jun 2023

Treći međunarodni karneval u Tivtu okupiće preko 300 karnevalista iz 15 zemalja, među kojima su i karnevalske grupe iz Brazila, Bolivije, Arube, Italije, Njemačke, Turske, Švedske, Holandije, saopšteno je na press konferenciji održanoj povodom najave ove manifestacije.

“Očekujemo veliki broj karnevalista iz 15 zemalja svijeta. Sa domaćim karnevalistima biće i preko 500 učesnika u karnevalskoj povorci. Imaćemo i visoke predstavnike i specijalne goste iz Federacije evropskih karnevalskih gradova. Potrudili smo se da treći karneval bude za pamćenje, da nimalo ne odstupa od kvaliteta i zadatih standarda koje smo postavili prethodnih godina. Program je bogat i raznovrstan. Pokušali smo da integrišemo više obilježja našeg grada i da to sve povežemo kroz lijepe emocije i sve ono što karneval nosi“, kazao je menadžer Festivala i direktor Centra za kulturu Goran Božović.

Karnevalske svečanosti počinju u četvrtak, 8. juna, u 20 časova u JU Muzej i Galerija Tivat otvaranjem izložbe fotografija s prethodnih karnevala. “Zatim, 9. juna organizujemo maškaradni bal na vodi za inostrane karnevaliste i VIP zvanice. Bal će biti održan na brodu Katice i katamaranu Tahiti. To je specifikum naše manifestacije po čemu karnevalisti iz inostranstva pamte naš karneval i već je, na račun tih događaja, jedan od prestižnijih u regionu”, rekao je Božović. Napomenuo je da je glavni dan karnevala u subotu, 10. juna, a program počinje u 20 časova.

“Karnevalska povorka će se odvijati od kružnog toka do Pina, gdje će biti postavljena bina od 250 kvadrata i led ekranima kako bi turisti i građani mogli da posmatraju sve što se dešava. Nakon toga, biće održan koncert atraktivne grupe “Brasil samba show”. Zatim će atmosferu do usijanja dovesti Amadeus bend”.

U nedjelju, 11. juna u planu je dječiji karneval od 19 časova sa performansom izabranih karnevalskih grupa iz Tivta i gradova iz okruženja. Goran Božović kaže da se nada će doći vrijeme kada će, kako je rekao, ljudi na pozicijama shvatiti koliki značaj ima ovaj karneval.

“Svi mi radimo besplatno, volonterski, iz entuzijazma i dajemo ovu vrhunsku manifestaciju našem gradu. Garantujem zabavu pučkog karaktera i garantujem da će to biti najmasovnija pučka manifestacija u našem gradu“, zaključio je Božović. U Opštini Tivat svjesni su značaja ove manifestacije i zahvalni su organizatorima jer će ovaj događaj, prema najavama u grad dovesti veliki broj učesnika ali i posjetilaca. “Riječ je o izuzetnoj turističkoj atrakciji, koja pretenduje da bude brend Tivta. Prikupiće turiste iz raznih zemalja, koji će željeti da se vraćaju u naš grad, a naši će građani željno iščekivati karnevaliste“, kazala je sekretarka za društvene djelatnosti Olivera Mišković Vidojević ispred Opštine Tivat.

Iz Turističke organizacije Tivat ne kriju zadovoljstvo zbog toga što će ugostiti veliki broj karnevalista i turista za vrijeme trajanja III Međunarodnog karnevala. “Karneval predstavlja stepenicu više u razvoju Tivta kao turističke destinacije, samim tim i turističke ponude, posebno kada se uzme činjenica da se karneval odvija u predsezoni. Ovo je dobar input za Tivat u sezoni koja je pred nama“, poručila je direktorica TO Tivat Nina Lakičević. U subotu s početkom u 18.30 časova planirana je i izložba Volkswagen oldtajmera na tivatskoj rivi Pine.

“Učestvovaćemo na karnevalu sa povorkom maskiranih buba. Svi znate da Volkswagen bube mame osmjehe i oduševljenja svih prolaznika, tako da mislim da je to dobra dopuna čitavog programa“, rekao je Zlatko Janković ipsred Udruženja Volkswagen oldtajmera. Prijatelj Karnevala je i jedriličarski klub Delfin, a njihov predstavnik Matija Grabić uvjeren je da će Tivat da “vrvi od zabave“.

“Tivat je grad od fešte i nadam se da će da liči na pravi, nasmijani, ljetnji, mediteranski grad. Konačno ćemo imati karnevalsku regatu, imaćemo djecu pod maskama. Za sve što se dešava u gradu i sve što radi ova organizacija mogu samo da je jako pohvalim“, kazao Grabić.

post slika

Galerija