U Tivtu održana 13. akcija dobrovoljnog davalaštva krvi

03 aug 2022

Danas je održana trinaesta po redu akcija dobrovoljnog davalaštva krvi koju je Opština Tivat organizovala u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Crne Gore – odjeljenje Kotor i uz podršku opštinske organizacije Crvenog krsta Tivat. Na nju se odazvalo 30 dobrovoljaca, od kojih je 15 moglo dati krv.

Među donatorima bio je i potpredsjednik opštine Tivat Goran Božović, koji je ujedno i inicijator akcije. On je istakao da su Tivćani već upoznati sa tradicionalnošću ove humanitarne akcije, koju Opština organizuje dva puta godišnje. „Iako je osnovna ideja da učešće uzmu zaposleni u javnoj administraciji, već godinama se bilježi i veoma dobar odziv građana Tivta. Važno je da su ljudi svjesniji značaja doniranja krvi, kao i da mi kao institucija sistema promovišemo društveno odgovorno ponašanje i humane aktivnosti“ istakao je Božović.

Organizatori akcije zadovoljni su današnjim odzivom. Sekretarka OO Crveni krst Tivat Nevena Božović kazala je da se njihovi volonteri uvijek rado pridruže pozivu Opštine Tivat, navodeći da je ovo jedna od strateški važnih akcija koje pomažu da se podignu i održe rezerve krvi u regionalnom transfuzionom centru u Kotoru. “Ove akcije posebno su značajne u ljetnjim mjesecima, kada pokušavamo da povećamo rezerve krvi koje su u Crnoj Gori trenutno na 2,8%, što je značajno niže od preporučenih 4%.”

Krv su danas dali zaposleni u organima lokalne uprave, lokalnim javnim preduzećima i javnim ustanovama, ali i drugi zainteresovani građani. Opština Tivat dobitnik je plakete zahvalnosti Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore iz 2015. godine, čime je prepoznat doprinos u promociji i popularizaciji dobrovoljnog davalaštva krvi. Naredna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Opštini Tivat planirana je za decembar tekuće godine.

post slika