Ulaganja u objekte kulture

08 sep 2020

Tivat je grad kulture. Veliki broj kulturnih sadržaja koji se organizuju tokom cijele godine, brojne manifestacije koje mahom postaju tradicionalne, već regionalno poznat Festival mediteranskog teatra “Purgatorije”, govori u prilog ovoj tezi. Okosnica dinamičnog i po kvalitetu prepoznatog kulturnog programa, jeste Centar za kulturu Tivat. Uslov održavanja postignutog nivoa rada jeste kontinuirano ulaganje u programske sadržaje i u infrastrukturu.

Radovi rekonstrukcije i opremanja Velike sale u Radničkom domu “Gracija Petković”, vrijedni 457.000€ izvođeni su 2018. i 2019. godine. Instalirani su novi sistemi grijanja i hlađenja, osavremljen je sistem svjetlosne tehnike, poboljšani su uslovi protivpožarne zaštite, montirana su nova sjedišta u gledalištu kapaciteta 372 mjesta. Takođe promijenjena je podna podloga, a ulazi i izlazi su prilagođeni potrebama lica sa invaliditetom.

U proteklom periodu završen je i veoma zahtjevan proces funkcionalnog objedinjavanja kompleksa Centra za kulturu, objekta DTV Partizan sa prostorom Radničkog doma “Gracija Petković”, koji na ovaj način postaju jedinstvenom tehničko-tehnološkom cjelinom takozvane velike i male scene, koja ovu javnu ustanovu svrstava u red bolje opremljenih i funkcionalnih institucija kulture u Crnoj Gori.

U rekonstrukciju objekta DTV “Partizan” kroz dvije faze uloženo je ukupno 481.000€. Ovi radovi podrazumijevali su kompletnu rekonstrukciju enterijera i eksterijera, građevinske radove, radove na fasadi, zamjenu stolarije, ugradnju bine i izgradnju galerijskog prostora, molerske radove, radove na rasvjeti, sistemima grijanja i hlađenja, kompletno opremanje prostora…

U toku 2018. i 2019. godine u objekte Centra za kulturu Tivat uloženo je, uz dio nabavljene opreme, nešto preko 950.000€, što je najveće ulaganje u ove svrhe, nakon 2001-2002. godine i opremanja i rekonstrukcije Ljetnje pozornice.

JU “Muzej i galerija” Tivat osnovana je krajem 2017. godine i smještena je u kompleksu nekadašnjeg ljetnjikovca Buća-Luković, koju čini stambena zgrada, kula i porodična kapelica.   Objekat, nekada stambene zgrade, u kojoj je sada galerijski prostor i u kojoj je smještena uprava, renovirana je u 2019. godini, a ukupna vrijednost radova iznosila je 177.000€. Ovim su značajno poboljšani uslovi rada ustanove. Slijedi sanacija objekta kule “Buća Luković”, a vrijednost planiranih radova iznosi 90.000€. Ministarstvo kulture u ovu svrhe je obezbjedilo 50.000€. Takođe gotov je i konzervatorski projekat za crkvicu Svetog Mihovila, pa je u planu pristupanje sanaciji u 2021. godini.

post slika