Danas se obilježava Međunarodni dan močvarnih staništa

02 feb 2021

Međunarodni dan močvarnih staništa obilježava se svake godine 2. februara, sa ciljem promovisanja značaja zaštite ovakvih prostora, prvenstveno onih koja su upisana na RAMSAR listu močvarnih staništa od međunarodnog značaja.

Na teritoriji opštine Tivat nalazi se Poseban rezervat prirode “Tivatska solila”, koji je od 2013. godine upisan na ovu listu, kao jedno od najznačajnijih područja, sa izuzetnom raznolikošću i bogatstvom vrsta na crnogorskom primorju. Solila su prepoznata kao značajno stanište za ptice tokom proljećnje i jesenje migracije, a pored izuzetnog značaja za ptice ono predstavlja mjesto sa očuvanim staništima halofitne vegetacije.

Obilježavanje Međunarodnog dana močvarnih staništa predstavlja poziv svima da čuvaju prirodu i životnu sredinu, a naročito ranjiva staništa kakva su močvarna staništa, koja predstavljaju rijetkost na našem priobalju. Takođe ovaj datum predstavlja poziv svim građanima, da posjete rezervat prirode “Tivatska solila” i uživaju u bogatstvu biodiverziteta i pejzaža.

Kratak dokumentarni film o Tivatskim solilima, reditelja Dušana Vulekovića u produkciji “Brand New Tivat” dostupan je na linku: https://youtu.be/EE1qiHmnO8U

Fotografija: Miko Photography Studio

post slika