“Baština” na XIII sastanku radionica Savjeta Evrope za implementaciju EU konvencije o predjelima

30 sep 2013

Projekat “Baština- pokretač razvoja”, koji se ralizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Crne Gore I Hrvatske, koji finansira Delegacija EU, a čiji je vodeći partner Opština Tivat, biće predstavljen na XIII sastanku radionica Savjeta Evrope za implementaciju Evropske konvencije o predjelima, koji se 2.i 3. oktobra 2013. godine održava na Cetinju. Radnom dijelu sastanka prethodiće obilazak Kotora i Tivta, planiran za utorak, 1.oktobar. U organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma, u saradnji sa Savjetom Evrope, i kao dio LAMP projekta, u Hotelu Grand nastavlja se praksa kojom je uspostavljeno redovno organizovanje radionica u zemljama članicama Savjeta Evrope. Simpozijum je prvi put organizovan u zemlji koja nije članica Evropske Unije. Za Crnu Goru su ovi susreti izuzetno značajni, jer tretiraju aspekte, probleme i domete prostornog planiranja i planiranja predjela. Razmjena iskustava i jačanje međudržavne saradnje je, takođe, jedna od bitnih preporuka ovog procesa, naglašavaju u saopštenju objavljenom na službenim stranicama Ministarstva održivog razvoja I turizma.
Tema ovogodišnjeg skupa je „Prostor budućnosti: identifikacija i analiza predjela, stanje u demokratiji” (“Territories of the future: landscape identification and assessment, an exercise in democracy”).
Na radionicama se očekuje prisustvo 120 eksperata iz zemalja članica EU, kao i prezentovanje aktuelnih trendova i izazova u planiranju predjela. Učešće na Simpozijumu potvrdili su domaći i inostrani eksperti, predstavnici nevladinih organizacija, predstavnici opština u Crnoj Gori i predstavnici Saveza arhitekata, Inženjerske komore i Arhitektonskog fakulteta.
Evropska Konvencija o predjelima predstavlja prvi dokument koji se u potpunosti bavi predjelima kao područjima čije su osobine rezultat međusobnog djelovanja prirodnih i/ili ljudskih faktora. Kontrolisano i održivo planiranje predjela omogućava očuvanje prirodnog i kulturnog identiteta Evrope. Savremene transformacije u predjelu dovode do homogenizacije prostora i gubljenja jedinstvenog karaktera predjela.
Konvenciju je do sada ratifikovalo 38 zemalja, prepoznajući značaj zaštite, upravljanja i planiranja predjela, na nacionalnom i međudržavnom nivou.
Crna Gora je ratifikovala Konvenciju 2008. godine, kada se krenulo u njenu primjenu na nacionalnom nivou. Prepoznavanje vrijednosti i značaja predjela, u zakonodavstvu donijelo je novi odnos prema uređenju prostora, zatim u implementaciji studije i plana predjela u okviru planske dokumentacije, kao i u edukaciji neophodnog kadra. U pripremi je  „Studija predjela Crne Gore“, kojim će biti završena karakterizacija predjela na nacionalnom nivou, što će biti informaciona osnova za održivi razvoj predjela u Crnoj Gori.
Kada je crnogorska praksa u pitanju, na konferenciji će biti predstavljeni  projekti planiranja, kao što je npr. integralno planiranje obalnog područja i razvoj brownfield i greenfield investicija, kao i izazovi ruralnog razvoja sa kojima se permanentno suočava sjever Crne Gore.
O projektu “Baština- pokretač razvoja” govoriće predstavnice partnera iz Crne Gore- Tatjana Jelić, Sekretar Sekretarijata za uređenje prostora I zaštitu životne sredine Opštine Tivat, Marija Nikolić iz Kulturno-zavičajnog udruženja Napredak Gornja Lastva, te Aleksandra Kapetanović iz Expeditio- Centra za održivi prostorni razvoj iz Kotora.